2021. február 24., szerda

Tényleg nyereségesek-e a többszörös tétek?

Elég régen foglalkoztam ezzel, de most Jamie hozzászólása felpiszkálta bennem a kíváncsiságot, hogy az új, február 1-jén indult, gyökeresen új 3.0-ás tippkiválasztási verzióban is megéri-e a többszörös tétekre pénzt költeni?

A Tippnyerő tippekben akkor van ilyen eset, ha egy portfólióból az adott tippet több stratégia is javasolja. Ekkor az alapelv szerint ahány stratégia javasolja (vagyis ahányszor ismétlődik a tipp a listában), annyiszor meg kell szorozni az eredeti tétet és azzal fogadni.

Tehát ha például háromszor ismétlődik egy meccs, akkor 1 egységnyi tét helyett 3 egységnyivel kell fogadni. Még az XT kötéses stratégia esetében is.

Nos, csak értelmes mennyiségű meccsszámból lehet messzemenő következtetéseket levonni, a február 1-jén indult új tippkiválasztási verzió még nem számít ilyen múltúnak. Viszont megvannak azok a meccsadatok, melyek alapján kiválasztottam őket, így ezekből visszanéztem mégis.

Ezek tehát múltbeli, optimalizált kiválasztással, kereséssel kiválasztott adatok, de támpontnak jók lesznek, a valós életet pedig majd úgyis meglátjuk.

Ezek alapján, csak a többszörös téteket vizsgálva az összes tipp közül, az alábbi eredmény jött ki 2019. december 9-e óta (a nyereségnél/veszteségnél a többszörös tétből származó plusz haszon/veszteség van feltüntetve, az első tét tehát sehol sincs bennük):

  • 12 portfólió 2-szeres tétek: 437 db,  +81,54 egységnyi tét nyereség
  • 12 portfólió 3-szoros tétek: 21 db,  +52 egységnyi tét nyereség
  • XD portfólió 2-szeres tétek: 1526 db,  +79,06 egységnyi tét nyereség
  • XD portfólió 3-szoros tétek: 449 db,  +92,32 egységnyi tét nyereség
  • XD portfólió 4-szeres tétek: 301 db, +20,196 egységnyi tét nyereség
  • XD portfólió 5-szörös tétek: 139 db, +18,78 egységnyi tét nyereség
  • XD portfólió 6-szoros tétek: 92 db, +104,2 egységnyi tét nyereség
  • XD portfólió 7-szeres tétek: 2 db,  -2 egységnyi tét veszteség
  • XD portfólió, 11-szeres tétek: 103 db, +208 egységnyi tét nyereség
  • E12 portfólió 2-szeres tétek: 495 db, +74,6 egységnyi tét nyereség
  • E12 portfólió 3-szoros tétek: 10 db,  -3,5 egységnyi tét veszteség
  • XT portfólió 2-szeres tétek: 302 db, +357,01 egységnyi tét nyereség
  • XT portfólió 3-szoros tétek: 12 db, -24 egységnyi tét veszteség
  • XT portfólió 4-szeres tétek: 13 db, - 39 egységnyi tét veszteség
  • XT portfólió 6-szoros tétek: 5 db, -20 egységnyi tét veszteség
  • XT portfólió 11-szeres tétek: 8 db, -80 egységnyi tét veszteség

(kiemelés jelentése: jelentősebb érték)

Amely variációk nincsenek a listában (pl. XT-n belül 7-szeres tét) olyanok nem fordultak elő. Az a magyarázat ugyanakkor mondjuk a 11-szeres tétekre, hogy sok stratégia részben hasonló tippkiválasztással működik és ezek néha találkoznak.

Látható, hogy veszteségek csak ott vannak, ahol még kevés eset fordult elő és nem volt lehetőség a fordulatra, amihez mindig több esetszám szükséges. Az már megszűnt X2 stratégiában például emlékszem, egyszer egy 11-es tét-többszörözés hozta vissza a portfóliót a pokolból. De az látszik, hogy ahol sok az esetszám, ott mind nyereséges a többszörös tétek egyenlege.

Itt a nyereség-veszteségek egyenlege 919,206 egységnyi tét plusz nyereség, csak önmagában a tét-többszörözésnek köszönhetően.

És akkor még nem beszéltünk a Tippnyerő stratégiák mellett kifejlesztett sávos tétkezelési stratégiáról, ahol az egyenleg emelkedések hatására önmagában is nő a tét, melynél ilyenkor ezt kell többszörözni, így a nyereség még nagyobb lenne (a teljes Tippnyerő portfólió indulása bankroll igénye 691 egységnyi tét, így látható, hogy már ezt majdnem megmásfélszerezte önmagában a többszörös tét, azok első tétjeit és az egytétes meccseket még nem is számolva!).

Összességében tehát az a válaszom, hogy a múltból vett modellezés szerint megéri a többszörös téteket alkalmazni ott, ahol a meccset több stratégia is ajánlja!

Természetesen, aki inkább óvatos, az egy tippet ismétlődés esetén is csak egyszeres téttel fogadjon meg a Tippnyerő tippek közül! Mindenesetre érdemes tudni, hogy az egyes stratégiákra kiszámolt induló bankrollok már tartalmazzák a többszörös téteket, sőt, kifejezetten ezek figyelembevételével készültek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése