2017. július 17., hétfő

ODDS tartalék és nyerési arány tartalék: így mérem a tippforrások teljesítményét


Amikor elsőre ránézünk egy tippforrás statisztikáira, valójában nagyon nehéz megállapítani, hogy az tartósan nyereséges-e, és ha igen, akkor azzal mennyi pénzt lehet keresni. Ez ugyanis a találati aránytól és az ODDS-tól (nyereményszorzó) együttesen függ, így még a gyakori nyerések sem feltétlenül informatívak. És a legtöbb (valós) tippforrás hosszú távon bizony veszteséges, hiába zöldellnek a statisztikáik.


Ezért én kialakítottam két mérőszámot, melyekkel mérem az egyes tippforrások hatékonyságát és ezt fogom használni a blogban is.


1. ODDS tartalék


Ez a mérőszám azt mutatja meg, hogy a találati arányból számolt átlagos ODDS-hoz képest mennyivel magasabb a tényleges átlagos ODDS. Egy tippforrás akkor nyereséges, ha a tippek átlagos ODDS-ának a reciproka eléri vagy meghaladja a valós nyerési arányt. Pontosabban még ekkor sem biztos, hogy nyereséges, hiszen az átlagos ODDS nem mondja meg, hogy mely ODDS-ú tippek veszítettek és melyek nyertek, de ha feltételezzük, hogy a tippek ODDS-ai nem térnek el jelentősen az átlagtól, akkor a nyereségesség innen indul. Ugyanis ha nagy a szórás az ODDS-okban és a nagyon alacsony ODDS-ú tippek általában nyernek, de a nagyon magasak nem, akkor ugyan magas lesz az átlagos ODDS és a találati arány is jó lehet, mégis veszteséges lesz az egyenlegünk. Összességében az a jó, minél nagyobb a valós ODDS a nyerési arány reciprokánál.

Példa az ODDS tartalék számítására:

1. mérkőzés ODDS 1,55 NYERT
2. mérkőzés ODDS 1,70 NYERT
3. mérkőzés ODDS 1,45 VESZTETT
4. mérkőzés ODDS 2 NYERT
5. mérkőzés ODDS 1,9 NYERT
6. mérkőzés ODDS 1,5 VESZTETT

A nyerési arány: 4 db nyert a 6 ból, azaz 4/6 = 66,67%. Ennek a reciproka 1,5.
Az átlagos ODDS: (1,55+1,7+1,45+2+1,9+1,5)/6 = 10,1/6 = 1,68.

Az ODDS tartalék mutató számítása: (1,68/1,5)-1 = 12%.

Az eddigi tapasztalataim szerint a tartósan 20% ODDS tartalék közelében lévő és azt meghaladó tippforrásokkal lehet hosszú távon nyereséget elérni.

2. Nyerési arány tartalék


Ez a mutató azt mondja meg, hogy a valós találati arány mennyivel magasabb az átlagos ODDS reciprokánál, hiszen az átlagos ODDS reciproka a nyereségesség alsó határa. Összességében az a jó, ha a valós találati arány minél magasabb az átlagos ODDS reciprokánál.

A fenti példában a nyerési arány 66,67%. Az átlagos ODDS 1,68, ennek a reciproka 59,52%.

A nyerési arány tartalék mutató számítása: 66,67%-59,52% = 7,15%.

Az eddigi tapasztalataim szerint a tartósan 10% nyerési arány tartalék közelében lévő és azt meghaladó tippforrásokkal lehet hosszú távon nyereséget elérni.

A két mutató közül az ODDS tartalék az erősebb mutató, de az a jó tippforrás, mely az ODDS tartalékban legalább 20% körül, a nyerési arány tartalékban pedig legalább 10% körül teljesít tartósan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése