2019. november 5., kedd

Megnéztem az új tippadókat, és magam is meglepődtem

Ebben a postban ígértem meg, hogy a nemrég elhatározott útkereséseim során begyűjtött új tippadó oldalakat átnézem és visszatérek.

Nos, hát eléggé nehezen szántam rá magam, mert őszintén szólva semmi meglepőt fordulatot nem vártam, hiszen eddig még sosem volt jó tapasztalatom a tippadókkal, másrészt, mivel minden oldal más-más csapatnevet használ, ezért értelemszerűen semmi automatizáció nem jöhetett szóba, szóval... eleve nehéz volt nekigyürkőzni a tippszedésnek.

Főleg, hogy úgy döntöttem, hogy minden olyan meccsről kigyűjtöm az összes kiválasztott oldal tippjét, amelyről a jelenlegi négy tippforrásomról is gyűjtöm. Ez azt jelentette, hogy 158 meccsről kellett 15 tippadó oldal tippjét kigyűjteni... ez egy-egy oldal esetében 30 perces meló volt, ezt szorozd meg 15-tel... na mindegy, a lényeg, hogy végül meglett. (Eredetileg 17 új oldalról beszéltem, de közülük kiderült a Pecheli.net és a Betclan.com oldalakról, hogy mégiscsak fizetősek, így maradt 15.)

Azokat a tippeket, amelyek eltalálták a végeredményeket, zöld háttérrel láthatjátok, amelyek nem találták el, azokat pirossal, amelyiknél meg nem volt tipp, ott sárga a háttér:


A képre kattintva kinagyítható (utána jobb klikk, kép megjelenítése), az ODS fájl pedig további tanulmányozásra letölthető innen. Az egyes színes oszlopok balról jobbra az alábbi tippadókat tartalmazzák: 1. saját becslés, 2. Wettpoint.com, 3. Bettingclosed.com, 4. Primatips.com, 5. Sfstats.net, 6. Forebet.com, 7. Predictz.com, 8. Windrawwin.com, 9. Scorepredictor.net, 10. Footballpredictions.com, 11. Vitibet.com, 12. Statarea.com, 13. Soccer-rating.com, 14. Afootballreport.com, 15. Accastats.com, 16. Mybet.tips, 17. Zulubet.com, 18. Bettingtips1x2.com, 19. Norabet.com, 20. Soccervista.com. Közülük az 5. Sfstats.net-tel bezárólag az első források korábban is megvoltak, onnan jobbra látható a 15 új tippforrás. A mérkőzések a 2019. október 25-26-27 hétvégéről származnak, péntek reggel 6-tól kezdve. A piros hátterű meccs jelentése, hogy a mérkőzést a vendégcsapat otthonában játszották. A három alsó sor jelentése: a 158 darabból mennyi meccsre adott tippet, alatta ugyanez százalékarányban (a minél zöldebb a magas érték és a minél pirosabb a csekélyebb), míg a legalsó sor az elért nyereményt jelenti, minden tippre 1000 forinttal megtéve (itt minél zöldebb, annál nagyobb a nyeremény, a veszteséget pirosak mutatják).

A meccsektől jobbra az első oszlop a fogadóiroda tippje az ODDS iránya alapján (a kisebb ODDS jelzi a nagyobb esélyt). Tőle jobbra eggyel szerepel a végeredmény szerinti (valós) kimenetel, majd a pontos végeredmény és a fogadóiroda iránya szerinti kiértékelés.

A becsléseket minden tippforrás esetén forintokra is lefordítottam: az ODDS-ok alapján (kétesélynél utólag megbecsülve a kétesély ODDS-ot) kiszámoltam, hogy ha minden tippjére fogadtam volna a tippadó forrásnak 1000 forinttal, akkor mennyit nyertem/buktam volna.

Na és itt jött a meglepetés! Két nagyon jó tippforrást találtam köztük, mármint az értékelhetők közül, hiszen a legtöbb tippforrás egy csomó meccsre nem adott tippet. Ahol a meccsekre adott tippek aránya 70 százalék alatt volt, azzal nem is foglalkozom tovább.

Így maradt hat tippforrás. Ezek a meccsek nagy részére adtak valamilyen tippet. Közülük két extrém nyereségeset találtam, a Forebet.com-ot és a Statarea.com-ot. Az egyik 8590 forintos nettó hasznot termelt volna ezen a hétvégén a 158-ból 158 tipp alapján, a másik pedig 13980 forintot 134 tipp alapján. Közülük a Forebet eredménye annyiból kiemelkedő, hogy nem alkalmazott kétesély tippet egyáltalán. Ezt az eredményt mindkét tippforrás az általam gyűjtött 1,65-1,9 ODDS tartományból érte el, mármint a fogadóiroda legkisebb 1X2 ODDS-a szerint értve.

Persze a sportfogadás nagyon ingadozik, ezért előfordulhat, hogy a most jól szereplők leromlanak, a most gyengék meg feljavulnak, ezért a hat tippforrásból megmaradt másik négyet sem vetem el végleg, de most csak arra a kettőre szeretnék koncentrálni közülük, amelyik ilyen szép eredményt ért el.

A Forebet.com a döntetlen tippeknél enyhén veszteséges volt (-1150 forint a vége), de a 2-eseken (52 tipp) 4300 forintot, az 1-eseken pedig (69 tipp) 5440 forintot termelt volna.

A Statarea.com csak két egyesély döntetlent tippelt, de az mindkettő bejött neki, így 4450 forint hasznot hozott volna (ez a kettő meccs a Forebetnél is döntetlen tipp volt). 61 db 1-es tippel 7770 forint, 30 db 2-es tippel pedig 5360 forint hasznot hozott volna.

A másik négy tippforrásnál a döntetlen, 1-es és 2-es vizsgálatok veszteségesek voltak, esetleg egy legfeljebb 2 ezer forintos nagyságrendbe eső nyereményt termeltek volna.

Összehasonlításul: ha a fogadóiroda ODDS iránya szerint tippeltem volna, a 158 meccs -5500 forint veszteséget hozott volna, ebből 115 hazai tipp 9980 forint veszteséget, a 2-esek pedig 4480 forint nyereséget.

Azért megnéztem a meglepetés eredményeket mind a hat tippforrásnál. Végül is, így találtam rá a Wettpoint.com-ra és a Bettingclosed.com-ra is annak idején, és mindkét portál bizony nyereséges volt ezen a hétvégén (5,8, illetve 3,19 ezer forinttal).

Természetesen a meglepetésmeccseket zömmel a legjobb oldalak is beszopták. Az összes 72 meglepetéseredményből (tehát amikor nem a fogadóiroda kimenetelbecslése teljesült), a Forebet 15-öt talált el (összesen 72 ezer forint befektetésre -20150 forintos veszteséget termelve, ezek között főleg döntetlenek voltak, de azok ugye, összességében veszteséget hoztak volna a teljes döntetlen tipp állományból), a Statarea pedig 25-öt talált el, 26-ot nem, a maradék 21-re pedig nem adott tippet (összesen -34680 forintos veszteséget termelve).

A meglepetéseredmények közül a Statareának elsősorban a kétesély tippjei jöttek be, a Forebetnek azonban semmilyen ellenfogadásos tippje (1, 2) önmagában nem volt nyereséges - hangsúlyozom, ők kétesély tippet egyáltalán nem adtak, és minden meccsre adtak tippet, így a végeredményük mindenképpen elismerésre méltó teljesítmény!

A másik négyből a meglepetés szegmensben a Vitisport mindenhol elbukott, a Soccer-rating.com viszont az idegen győzelmekben remekelt, 6450 forint hasznot hozva nyolc tippből. A Mybet.tips egyetlen meglepetéseredményt sem talált el, a Bettingtips1x2.com pedig szintén veszteséges volt a meglepetéseredményekben, illetve (az idegen győzelemben) kevesebb mint egy tétnyivel nyereséges, ami gyakorlatilag nullszaldó.

Összefoglalva: a Forebet és a Statarea elsősorban ott teljesít, ahol a fogadóiroda is 1-est vagy 2-est jósol és ők is. A Forebet itt 3740 forint hasznot hozott volna, a Statarea pedig 7770 forintot! A 2-eseknél a Forebet nyeresége 7000 forint, a Statarea pedig 6360 forint lett volna!

És most jön a Tippnyerő tippek módszere: ha mindkét tippadót közösen szűröm 1-esre a fogadóirodával, akkor 38 tippre 9150 forint, a 2-esnél pedig 25 tippre 6880 forint hasznot termeltek volna az utolsó októberi hétvégén! Magyarul a kettő együtt 63 ezer forintos befektetésre 16030 forint haszon, azaz 27 százalékos haszon egyetlen hétvége alatt!

(Ez az eredmény egyelőre úgy tűnik, a hatból kihagyott másik négy tippadó, illetve a meglévő tippadóim kombinálásával sem növelhető.)

Ezek után talán érthető, hogy a jövőben követni fogom ennek a két tippadó oldalnak a tippjeit, és ha érdemesnek találom őket rá, akkor megalkotom a csapatszótárakat rá és felveszem a stratégiák alkotásához is.

Egyébként figyelembe véve a két új oldal tippjavaslatát is, és csak akkor fogadva meg azokat, ha ez a két oldal is a fogadóiroda kimenetelbecslését jósolja az adott mérkőzésre, október utolsó hétvégéjén
7210 forint nyereség keletkezett volna 18 tippből. Ezzel szemben a valóságban 29 tippből 6870 forint nyereség keletkezett.

A múlt hétvége, ami egy hatalmas bukta volt, 28 tippből -10640 forint veszteség keletkezett. A két új oldal azonos tippjeivel szűrve a veszteség 19 tippel -8440 forint lett volna.

Tehát ez sem csodaszer, no de még adós vagyok az 1,7 stratégia átalakításával.

A fejleményekkel hamarosan jelentkezem.

Addig is sok sikert mindenkinek! :)

6 megjegyzés:

  1. https://www.forebet.com/en/soccer-picks-system
    Érdemes elolvasni a fenti linken, mi alapján hogyan dolgoznak a Forebet-nél. Ahogy megnyitottam a linkedet és az all predictions-t lehúztam: abból, hogy bőven 1000+ tétel volt az elkövetkező napokra, (meg abból, hogy teljesen free minden infó a site-on), azonnal gondoltam, hogy gépi és nem emberi a tippmester. A fenti linken erről aztán meg is lehet bizonyosodni.
    Csak tőmondatokban:
    - 200+ foci liga, 15 év adatai ("foci big data")
    - 2009-ben indultak (akkor volt tehát 5 éves história-adatbázisuk).
    - Hívószavak (amiket halványan érintve korábban én is próbáltam beszélni itt a site-on, a szakzsargont kerülve): prediktív analitika, statisztika, adatbányászat, gépi tanulás (mesterséges intelligencia), adatbányászat, stb.
    - Az összes (jó sok) témában, ahol próbálnak prediktálni, feltérképezik a kimeneti lehetőségeket, majd ezután valószínűségeket rendelnek hozzá a fenti technikákkal. A legmagasabb (számolt) valószínűség nyer, azt publikálják.
    - Az már csak hab a tortán, hogy előkerül a Kelly-kritérium, Poisson-eloszlás, Pascal-háromszög is etc.
    - Elérhető két hétre visszamenően a prediktálási história. Ha már free, igazán adhatták volna 2009-ig visszamenően is... :)
    - Három napos hétvége, 27%-os haszon, relatíve kis befektetésre, az nem kicsit hangzik jól :) A nagy kérdés (amiről blogposzt-hegyeket lehetne írni), hogy vajon csak ez (gépi prediktálás) mennyire közelít(het)i az elméleti optimumot (mekkora tartalék van a rendszerben parlagon hagyva).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Marci!

      A két bejegyzésedre egyben válaszolok. Először is nagyon köszönöm, hogy utánanéztél annak, hogyan készülnek a tippjeik. Bevallom, ezt én sem tudtam, (egyszerűen nem volt időm infókat gyűjteni a kiválasztott hat új oldalamról) de így még nagyobb a bizalmam bennük. Mondom, a Forebetnél elképesztő, hogy úgy volt nyereséges, hogy még kétesély tippet sem ad, ugyanakkor minden meccsre ad tippet!

      Én úgy gondolom, hogy ezt remekül lehet illeszteni a meglévő stratégiámhoz, elsősorban az 1,7-eshez, és ki lehet hozni ebből valamit. De a tegnapi nap óta már azt is élesben követem, hogy mi van akkor, ha mindkét portál ugyanazt az eredményt jósolja, mint a fogadóiroda. Pusztán ennyi tehát, mindenféle Tippnyerő módszer nélkül. :)

      Még annyit, hogy én csak az 1,65-1,9 ODDS tartományban utazom, a Te statisztikád viszont minden ODDS-ra vonatkozik a Forebetről. A célom az, hogy a Tippnyerő módszert bevetve (tehát több tippadó tippjét összevetve) valami nyereségeset kihozzak ebből.

      Korábban sosem értettem, az miért nem az a legnyereségesebb, amikor minden tippadó 1-est (vagy 2-est) jósol a fogadóiroda hazai (idegen) kimenetelt becslő meccsére. A két új portál tippjeinél most pont ezt akarom kipróbálni, mert az elmúlt két hét adatai alapján lenne benne ráció, úgy tűnik.

      Persze két hét a sportfogadásban semmi, de szerintem pár hét alatt ki fog derülni (amikor már nem múltbeliek, azaz optimalizáltak az adatok), hogy ez működhet-e.

      Illetve erősíteni szeretném vele a Tippnyerő tippeket is, először az 1,7-eset, mert a döntetlenek kielemzéséhez mindenképpen több idő kell.

      Üdvözlettel:

      Péter

      Törlés
  2. Egy gyors kézi munkával megnéztem a Forebet 10.25-11.04 históriát (feltéve, hogy nem hamisítanak adatot valamint jól aggregáltam a html-adatokat)
    Eltaláltak: 1168 db
    Nem találtak el: 1385 db
    ...focimeccset
    Azaz 2.19 átlagos odds mellett lenne nullszaldó (ha minden meccs megfogadott lenne), 45%-os találati aránnyal.
    Az érzéseim ambivalensek:
    (1) Egyfelöl rossz, hiszen önmagában mindez nem hangzik valami fényesen fenségesen nagy vívmánynak.
    (2) Másfelöl jó (ha a posztbeli adatok a Forebet-re hosszú távon is jönnének), hiszen pont az lenne a lényeg, hogy több tippmester adatai fölé épített meta-predikciós rendszerben gigantikus (javítási) potenciál lehet.

    VálaszTörlés
  3. Szia Péter,

    Megismételtem ellenőrzésként a tegnapi 10.25-11.04 história-statisztikát más technológiával is (nem egyedi html-ként mentettem, hanem a Mozilla saját Save As-ével, hogy a sallangok külön mentődjenek a html-ektől). Illetve kiszórtam az elhalasztott típusú meccseket (hiszen ott se nyereség, se veszteség nincs)
    Valamint egy füst alatt a h-d-v eloszlást is megnéztem:
    Összes tipp: 2.856 db
    Nem talált: 1.542 db
    Nem talált H: 551
    Nem talált D: 502
    Nem talált V: 489
    Talált: 1314 db
    Talált H: 729
    Talált D: 201
    Talált V: 384
    Picit kedvezőbb a kép (46% találat, csak 2.17 átlagodds kell a null-szaldóhoz) :)
    Ami feltűnik, hogy
    * közel 1/3 arányokban tippelnek H-D-V-t, ami jót tehet az odds-oknak meg így nyilván a nyereményeknek.
    * Közel minden harmadik döntetlent eltalálni az nem hangzik rosszul tekintve, hogy még a mohó-kapzsi Tippmixpro-n is sokszor 3 felettiek a D-s odds-ok, emlékeim szerint.
    * Ha jobban belegondol az ember, akkor (közel) 50%-ot hozni találati arányban, fix egyesélyes téttel (ahogy te is írtad válaszodban), H-D-V kimenetelen, az bizony nagyon jó teljesítménynek hangzik.

    Soraidra reagálva, egyfelöl nagy öröm (nekünk blogolvasóknak aztán főleg, nem is lehetünk érte elég hálásak), hogy sikerült kibányásznod egy nagyon esélyes és jelentősen kevesebb specifikumokat igénylő perspektívát, másfelöl belegondolni, hogy csak eddig mi melót raktál bele (csak a blogból láthatóan is), hogyha sikerülne eliminálnod a kikristályosított tippnyerő módszert, az bizony nagyon fájdalmasan hangzik (ami tippnyerő módszer egyelőre csak nálad van meg emlékeim szerint, a maga teljességében, hiszen az utolsó ötödik posztot a témában még csak tervezni tudtad eddig, annyira felszaporodtak az örvendetes és kevésbé örvendetes (lásd ods-betelés) ujdonságok).
    Sztori: Papp Lacival volt egy interjú, amikor a beszélgetés során közösen megnéztek egy olyan meccset, ahol Papp Laci pirruszi győzelmet aratott (ő is tele volt sebekkel). Papp Laci kommentje: "ezt a meccsemet sok év után is fájdalom csak nézni is"

    Lehet, hogy teljesen félreértettelek (és akkor bocs), de H-V-t mintha könnyebb, míg D-t meg mintha sokkal nehezebb lenne sikeresen megtippelni. Hiszen mindig vannak esélyek H-V mentén, az esélyeknek valószínűségeik, miközben a döntetlen senkinek nem jó, üldözendő, a kevesebb kapható pont miatt. Több csillagnak kellhet együtt állni D-hez, akkor is, ha eltekintünk a csalásoktól: D-nek általában ritkán van legkisebb odds-a, mintha.
    (Fősulin az volt a mainstream nézet, hogy 2-est elérni sokkal-sokkal nehezebb, mint 2-esről 5-sig jutni).
    Másfelöl viszont a fogadóirodák H-V-jeivel szembemenni is a D-n keresztül vezet az út. Ha H fizet legkevésbé, akkor a D-hez képest a V várhatóan jóval többet fog fizetni (ezért is lehet asszimmetria a fogadók fókuszálásában).
    Szerencsére neked kizárólag a (megalapozott) nyereségesség a szempont, ezért van neked a legtöbb esélyed, a fogadók többségéhez képest, hogy jól tudj súlyozni a témában.

    Van egy jó hír is (továbbra is feltéve, hogy nem csalnak az adatokkal a Forebetnél): amikor azt mondod hozzászólásod végefele, hogy "optimalizált adatok", amögött az adatbányászatban/gépi tanulásban túltanulás van, azaz a gép megtanul olyan specifikumokat az adathalmazból, amiket nem kéne és torzulhatnak ezáltal a predikciók. A legdurvább hiba, amit el lehet követni, ha gépi modellezésnél nem különítenek el blackbox validáló adathalmazt lehetőleg minél többször, pláne ekkora 15 éves foci-adatbázisnál, ami segíti a túltanulás mérséklését-elkerülését. Magyarán nagyon kutyaütőnek kell lennie a Forebetnek, ha nagyobb mintán romlana a teljesítményük, az én szakmai intuicióm szerint.
    Az is idevágó jó hír, hogy 10 éve csinálják a Forebet-esek, vélhetően nem nyeretlen kétévesek, akik vélhetően folyamatosan fejlesztettek is.
    Azaz minden esély meglehet a sikerre.

    VálaszTörlés
  4. Volt még egy gondolatom délelött, csak nem volt időm már leírni.
    Szerintem egy új tippadó-oldal esetén elég könnyen automatizálható a csapatszótár rendszerbe beillesztése (integrálása), ráadásul teljeskörűen, közel 100% megbízhatósággal, további-ráadásul, akinek igénye lenne rá, akár más sportágakra is.
    Az én eddigi legjobb gondolatom, hogy a tabellából kell kiindulni, ami egyrészt általában elég könnyen elérhető egy-két kattintással a tippadóknál, másrészt eleve szükség is van rá (azaz nem kidobott meló a vele való foglalkozás).
    Azaz egy lehetséges algoritmus:
    - Jön a láthatárra egy adott konkrét időpontban egy új tippadó oldal.
    - Tippek (és história) leszedése után le kell szedni a ligák tabelláit, a helyes csapatsorrenddel ez pár perc futás kell legyen, maximum).
    - A meglévő rendszerünkben is frissítünk a tabellán
    - Ha nálunk első pl.: a Liverpool, akkor az új tippadónál is annak kell lenni.
    - Ami automata ellenőrzést be lehet esetleg tenni:
    * holtversenyes állás kézi megnézésre-rendezésre állítása
    * túlságosan nagy csapatnév-eltérésnél, az un. Levenshtein-távolság ellenőrzése, küszöbértékkel. Ez egy közismert, közkedvelt, magyarul is kiválóan dokumentált, ugyan köbös műveletigényű, ám pár ezer csapatnál villámgyorsan futó algoritmus. Maga a Levenshtein-távolság önmagában is egy egyszerűen programozható dolog, de rengeteg implementációja is van a neten.
    Elvben lehet jogosan komoly eltérés a string-távolságokban (pl.: ha névadó szponzort vált egy csapat), de ennek nem kell tömegesnek lennie. Lásd Videoton, Székesfehérvár, Mol-Vidi, Mol-Fehérvár, Garancsi-Videoton. :)

    VálaszTörlés
  5. Szia Marci!

    Bocs, hogy az elfoglaltságaim miatt csak most van időm válaszolni a kommentjeidre. De most megteszem. :)

    Ennyire nem mélyedtem el a programozásban, de azt viszont észleltem a csapatszótárak összeállításánál, hogy bizony nem ugyanaz a tabella sorrend az egyes oldalaknál, tehát szemmel is össze kell nézni a szótárt.

    De nem csak emiatt lassú, ide-oda kell illesztgetni a cellákat, hogy összerakd. Bár hozzáteszem, a Forebet és a Statarea esetében csináltam rá egy automatizációt (a Statareára kellett, mert egy XLS oszlopban jött le az egész weboldal), ezzel elég tűrhetően lehetett haladni. A Tippmixpro csapatneveket a betradarról lehet leszedni, amelynek ők a partneroldala: https://stats.betradar.com/s4/?clientid=497

    Összességében azonban ez nem akkora gond, hiszen ilyen csapatszótárt tömegesen elég ritkán csinál az ember. Nekem az első volt a legmegterhelőbb, a Prima Tipsé (a Te ötleted alapján, amiért a mai napig hálás vagyok!) már megvolt hamar, és a Forebet-Statrea is megvolt egy napon belül.

    Ha akad is ilyen a jövőben, meglesz egy nap alatt, ezen nem múlik. Arra már több energiát kell fordítani, hogy az oldalról lejövő katyvaszból kijöjjenek a tippek automatikusan. Na arra tényleg kell több nap! A Prima Tips és a Statarea esetében mindent szövegként beillesztve egy oszlopba érkezik minden a táblázatkezelőben, ráadásul mindkét oldalnál ömlesztett szövegben bújnak meg a csapatnevek is. Itt nem tudtam mást tenni, mint hogy karakterenként haladva felismertetem a meglévő csapatszótárból a csapatok neveit, hogy így ki tudjam szűrni őket a katyvaszból.

    De... ez remekül működik.

    Köszi az infókat!

    Üdv.: Péter

    VálaszTörlés