2018. december 14., péntek

Vadonatúj, kockázatkerülőbb tétkezelési stratégia a Tippnyerő tippekre

Előzmények



A Tippnyerő tippek legutóbb oda jutott, hogy képtelen volt kiheverni egy november 9-én elszenvedett alaptét veszteséget. Mivel a tét a veszteség után csak 1,33-szorosra emelkedett a kezdeti tétkezelési stratégia szerint, ezért nagyon lassan indult el a veszteség visszaszerzése, a visszaszerzés folyamán ráadásul két újabb veszteség jött, így már az alaptét x 1,33 x 1,33 x 1,33 = az alaptét 2,35-szöröse volt a tét és az öt tétes tétkezelési stratégiából ez volt a negyedik kör.

Ez győzött, de mivel ekkor még az volt a szabály, hogy a harmadik kör után mindenképpen leáll az emelt tétes fogadás és alaptéten folytatódik, a veszteség további részét az alaptéteknek kellett volna visszahozniuk. Ez azonban nem sikerült, mivel a bankroll 44,5 százaléka, azaz közel fele volt már elveszítve, az ODDS-ok pedig kicsik.

Aztán jött az ötlet, hogy akkor emeljük meg a tétszorzót veszteség esetén 1,66-ra, egyben addig menjen a nyereménygörgetés, míg a teljes veszteség vissza nem jön. Ez a stratégia a harmadik téttel 7 körig jutott, már csak egy nagyon kicsi veszteség volt hátra, nem is kellett 1,66-tal növelni az előző vesztes tétet, hogy a teljes maradék veszteség visszajöjjön... és ez pont veszített, épp a legutolsó körben!

Bár ez után a veszteség után elindítottam a negyedik tétet is az öt tétes tétkezelési stratégiából, de már éreztem, hogy valami nagyon nem jó: 1,08 ODDS-ért kockáztatom a bankrollom mintegy harmadát kitevő tétet, s ha ezt is elbukom, még nagyobb összeget kell visszaszereznem az utolsó körben, különben elbuktam a teljes bankrollt.

Mikor közben meg annyira jónak látszik a Tippnyerő 3.1 stratégia! Talán már csak egy pici hiányzik hozzá, hogy a veszteségeket könnyebben visszaszerezze, és akkor hosszú távon is beválhat!

Továbblépési lehetőségek


Világos volt a számomra, hogy a probléma az volt, hogy túl sokáig görgettem a nyereményt, és mivel minden egyes újabb fogadás magában hordozza a bukást, végül ezért bukott el a (már majdnem teljesen visszanyert) teljes nyereményem az eredeti téttel együtt.

Igazából két lehetőség van a veszteség visszaszerzésére, figyelembe véve, hogy a tippek általában nyernek, így lehet alapozni arra, hogy 1-2 fogadás valószínűleg nem veszít:

  • növelni a tétet veszteségnél - ekkor hamarabb visszajön a veszteség -> ez tiszta Martingale, ami ellen harcolok itt a blogon, elvetettem. Ha azt akarom, hogy azonnal visszajöjjön a veszteség a következő tippel, akkor sokszor hétszeres tétemelés, meg ilyenek kellenek az alacsony ODDS-ok miatt. Ha meg netán az is veszít, akkor még hétszer... Értelmetlen, elvetettem.
  • növelni a körök számát, amiben a nyereményt görgetem - ez tök jó, hiszen csak az alaptétet kockáztatom, a többi már nyeremény -> erre meg pont a hetes sorozat volt a példa, aminek a végén elbukott fogadás vitt mindent, az addigi nyereményt és a tétet is
Látszik, hogy egyik sem jó. Agyaltam sokat, ha csak így emelek tétet, ha csak úgy emelek, ha a nyereményeket félreteszem... de mindegyikre az jött ki, hogy előbb-utóbb elbukik!

A sok agyalás közepette azonban kitaláltam egy köztes utat, amely ráadásul minden eddiginél kockázatkerülőbb tétkezelési stratégia is egyben!

A megoldás


Alapelvemmé vált az útkeresésben, hogy tétemelés nélküli megoldást keressek, tehát saját pénzből minél kevesebbet kockáztassak, támaszkodjak inkább a fogadóiroda pénzére, vagyis a nyereményekre, mindazért, hogy nekem csak az egységnyi tét legyen a kockázat, semmi több! Másik alapelvem lett, hogy veszteségsorozatban mindig csak ésszerű kockázatot vállaljak és csak a lehető legszükségesebbet.

Ezért az is szempont lett, hogy vesztés után csak a veszteség visszaszerzésére koncentrálok, ott nem cél nyereség elérése, az majd jöhet utána!

A lehető legkockázatkerülőbb stratégiának végül az bizonyult, ha veszteség után, illetve veszteségsorozatban kis ODDS-okra nem fogadok, hanem egyszerűen kihagyom őket! Ez ugyan nem tűnik túl hatékonynak, viszont ha a cél a lehető legnagyobb kockázatkerülés, akkor mindjárt megértitek, hogy nagyon is hatékony!

Áttekintve a Tippnyerő tippek eddigi ODDS-ait, az jött ki, hogy csak 1,4 ODDS feletti nyereményszorzó esetén kell pénzzel fogadni vesztés után. (Nyerés után, tehát ha nem kell veszteséget visszaszerezni, akkor természetesen továbbra is minden tipp megjátszható bármilyen ODDS-al, itt most a változás csak a veszteség visszaszerzésében van!)

Mutatom egy példával, miért:


tét (egység) ODDS
nyeremény egyenleg
-> itt veszít a fogadás 1 1,15 veszít -1 -1
-> itt indul a veszteség visszaszerzése 1 1,4 nyer 0,4 -0,6
-> nyereménygörgetéssel két körben visszaszerzi a teljes veszteséget 1,4 1,4 nyer 0,56 -0,04

Tehát két darab 1,4-es fogadással visszajött csaknem a teljes veszteség (de ha 1,4-nél picit nagyobb az eredő ODDS, akkor a teljes is visszajött, itt a számításban most ez csak a minimum ODDS hatásának bemutatása). FONTOS, hogy ekkor, tehát két kör után le kell állni a nyereménygörgetéssel, hiszen visszajött a teljes veszteség, és lehet folytatni elölről immáron alaptéttel a fogadást éppúgy három körben, mint a nyerések után.

Ez idáig remek. A probléma akkor van, ha ez a két 1,4 ODDS fogadás közül is veszít valamelyik.

Logikusnak tűnik, hogy ekkor ne álljunk meg a második kör után, hiszen szinte körönként egy plusz tét visszajön. Tehát ahány tétünk vesztett eddig a veszteség visszaszerzésének kezdete óta, a következő téttel annyi körig görgetjük a nyereményt, és mind visszajön. Mutatom:

nyereménygörgetési kör tét ODDS összes nyeremény
1 1,0 1,4 0,4
2 1,4 1,4 1,0 < megvan 1 tét a nyereményből
3 2,0 1,4 1,7 < majdnem megvan 2 tét is
4 2,7 1,4 2,8 < majdnem megvan 3 tét is
5 3,8 1,4 4,4 < több is megvan, mint 4 tét
6 5,4 1,4 6,5 < több is megvan, mint 5 tét (6)
7 7,5 1,4 9,5 < több is megvan, mint 6 tét
(9)
8 10,5 1,4 13,8 < több is megvan, mint 7 tét (~14)
9 14,8 1,4 19,7 < több is megvan, mint 8 tét (~20)
10 20,7 1,4 27,9 < több is megvan, mint 9 tét (~28)

Bár a harmadik kör hozza vissza a legnagyobb hiánnyal a téteket (0,3 ODDS még hiányzik), a negyedik kör felett viszont nem is kell már annyi kör, amennyi tétet vissza akarunk szerezni.

Mi ezzel a baj mégis?


Hát az, ami nálam megtörtént a hetedik körben: egyszer bukni fog. És általában inkább előbb, mint később. És akkor megy az összes addig megszerzett nyeremény is a téttel együtt, miközben azokat már visszanyertük!

Ezért a veszteség visszaszerzésekor arra törekszem, hogy amint visszaszereztem egy tétet, azt realizáljam, és ne görgessem tovább, hogy aztán megint elveszítsem a visszaszerzésre használt téttel együtt. Hiszen már megvan egy vesztes tét, és a lehető legkockázatkerülőbb vagyok ugyebár!

Tehát ahány tétet kell visszaszerezni, annyiszor kell két körben görgetni a nyereményt, egymástól függetlenül, és ezekben mind csak legalább 1,4-es ODDS-ot szabad használni, amíg az összes elvesztett tétünk vissza nem szereztük, beleértve a visszaszerzés során elvesztett téteket is. Még egyszer mutatom egy tét visszaszerzésének menetét:


tét ODDS
nyeremény egyenleg
-> itt indul a veszteség visszaszerzése 1 1,4 nyer 0,4 -0,6
-> nyereménygörgetéssel két kör visszaszerzi a teljes veszteséget 1,4 1,4 nyer 0,56 -0,04


Nyilvánvaló, hogy az első kör nyereményének visszaforgatása is kockázat, de mivel itt csak 40 százaléka van meg a visszaszerezni kívánt tétnek, ez még vállalható kockázat, ráadásul így a kamatos kamat hatással jön vissza majdnem pont az elvesztett tét (0,4+0,56=0,96), míg nyereménygörgetés nélkül csak 0,8 tét jönne vissza (2x0,4), ami még nem elég.

De ha tovább görgetjük, mert több tétnyi veszteségünk is van, akkor ugyan hatékonyabb lesz a visszaszerzésük, hiszen a második téttől már elég tétenként egyetlen kör az elölről kezdett kettő helyett, viszont ha jön egy veszteség, akkor a már megnyert tétjeinket is elveszítjük, ami a kockázatkerülés miatt mindenképp kerülendő!

Összefoglalás: a Tippnyerő tippek 2018-12-14 péntektől alkalmazott tétkezelési stratégiája



  • a tét mindig azonos (alaptét), nyerés után és vesztés után is
  • 1) nyereménysorozatban, ha nincs visszaszerzendő veszteség, tehát az egyenleg a mindenkori csúcsértéken van, akkor az eddig alkalmazott tétkezelési stratégia marad: egy fogadás minimum egy tétből, de maximum három tétből (ilyenkor kötésben) áll, és a nyereményét hozzácsapom a következő téthez, együttesen megfogadva a következő fogadást - három ilyen kör után leállok és elölről kezdem az alaptéttel, a bankrollhoz hozzácsapva a teljes nyereményt az előző körből
  • 2) veszteség után, illetve veszteségsorozatban mindaddig, míg a teljes veszteséget vissza nem szereztem: csak legalább 1,4-os (eredő) ODDS-ú fogadásokat használok, az alaptéttel kezdem és csak az első nyereményt görgetem, a második kör után leállok. Ha visszaszereztem minden veszteséget, akkor elölről kezdek egy új kört, lásd az előző 1) pontot, ha pedig még nem szereztem vissza minden veszteséget, akkor az 1,4-es ODDS-ú kétkörös fogadásokat ezen 2) pont szerint mindaddig elölről kezdve folytatom, míg minden elvesztett tétet vissza nem szereztem.
Ugyan előfordulhat, hogy az 1,4-es ODDS-ú tétre a következő vagy az azt követő hétvégéig is várni kell, de ez a legkockázatkerülőbb tétkezelési stratégia.

Tipp: Aki biztos benne, hogy úgyis visszanyeri a veszteségeket, az egy külön alaptéttel megfogadhatja a veszteség visszaszerzése közben kihagyott 1,4 ODDS alatti tippeket is, hogy kimaximálja az elérhető nyereményt. Ekkor a külön alaptéttel a szokásos 3 körös nyereménygörgetéseket folytatjuk, a veszteség visszaszerzésére használt téttel pedig csak az 1,4 ODDS-ot elérő fogadásba kell beszállni, azaz az 1,4 ODDS-ú téteket mindkét téttel meg kell fogadni. Én nem fogom követni ezt a módszert, nehogy veszteséget halmozzak fel, ezért  csak lehetőségként vetettem fel. Én, ha vesztek, először mindig arra fogok koncentrálni, hogy először visszaszerezzem a veszteséget, a nyereményszerzés csak utána jön.

A Tippnyerő tippek 2018-12-14 péntektől alkalmazott bankroll menedzsmentje


Mivel a tippek egyenlően kicsik (alaptétek), ezért 10 tétes bankrollal kezdek, azaz visszacsökkentem a bankrollt 10.800 forintra, így egy tét 1080 forint lesz, azaz a most visszaszerezni kívánt teljes veszteség egyötöde. Vagyis a cél öt ilyen elvesztett tét visszaszerzése. Ha sikerül öt ilyen vesztes tétet visszaszerezni, akkor egyértelmű, hogy a fenti tétkezelési stratégia működőképes!

A többi szabályban nincs változás, azaz a nyereményt a hármas (veszteségsorozatban kettes) nyereménygörgetési körök után a bankrollhoz csapom, megemelve azt. Az új alaptét mindig a bankroll tizede. Cél a bankroll megnégyszerezése, akkor a négy egységből az egyik az eredeti bankroll, a másik egységből megemelem az eredeti bankrollt, amiből a négyszerezést elértem, a harmadik egységet tartalékba teszem, hogy bankroll vesztés után lehessen folytatni belőle a fogadást, a negyedik egységet pedig költőpénzként kiveszem.

Most úgy gondolom, eddig ez a legkiforrottabb tétkezelési stratégia, továbbá a tippek 3.1 verziós kiválasztása is elég kiforrott, így - ha ezek tartósan beválnak -  a jövőben nem tervezek tétkezelési stratégiát vagy tippkiválasztási módszert újra módosítani.

FONTOS! Mivel mindig lehetnek olyanok, akik épp nem fogadtak meg valamiért egy vesztes Tippnyerő tippet, vagy épp azután kezdik a fogadást újként, ezért a tippek közzétételén nem változtatok, azaz a kis ODDS-ú tippeket továbbra is közzéteszem, illetve kiküldöm veszteség után. De fontos, hogy akinek épp vesztesége van, 1,4 eredő ODDS alatt ne használja ezeket a tippeket!

Köszönöm a figyelmeteket! Kérem, hogy kérdéseket, észrevételeket a jobb oldali sáv felső részében található e-mail címre, vagy ide a cikk aljára, kommentbe írjatok!

Köszönöm!

Péter

2 megjegyzés:

  1. Szia Péter! Továbbra is köszönjük a munkád :) Egy kérdés és egy észrevétel. A kérdésem az, hogy az 1.4-es tippekről is lesz email értesítő? Az észrevétel pedig, hogy szerintem a tippnyerő tippek oldalára is linkelni kellene az új tét- és bankroll kezelési stratégiát. Üdv és sok sikert :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kildaros! Köszönöm! Én úgy gondoltam, hogy a tippek e-mail értesítője a megszokott marad, hiszen nem biztos, hogy mindenki ott tart, ahol én (pl. mert kihagyta a vesztes tétet, vagy most kezdi a fogadást), de az egy jó ötlet, hogy külön megjelöljem, ha 1,4 ODDS-ot elérik a tippek. A tipp oldalra is belinkeltem a változást, sőt betetettem az eredeti oldalra is a változásról szóló linkeket. Szép napot kívánok Neked!

      Törlés