2019. szeptember 12., csütörtök

Így készülnek a Tippnyerő tippek - III. rész, a szótárfájl

A Tippnyerő tippekről már leírtam, hogy milyen algoritmus szerint válogatom le őket (I. rész), illetve ehhez a saját értékelő rendszeremet milyen algoritmus szerint használom (II. rész).

Ebben a harmadik részben egy fontos fájl, a szótárfájl bemutatása következik.

Akár magad állítod elő a Tippnyerő tippeket, akár az én (később ismertetendő) fájlomat használod, a szótárfájlra mindenképpen szükséged lesz.

Mivel a Tippnyerő tippek alapja, hogy négy tippforrást használok fel hozzá (közülük egyet saját magam számolok ki, az itt található leírás alapján), és aztán a tippvariációk között keresek nyereséges mintákat, ezért szükségszerű, hogy a négyből a maradék három tippforrást is betegyem a rendszerbe.

Minden olyan meccsről, amelyik az I. rész szerint bekerül az adatbázisba.

Ez egy eléggé fárasztó dolog, ezért igyekeztem automatizálni, amennyire csak tudtam.

A következőképpen lehet a tippeket a legegyszerűbben összegyűjteni a három tippforrásból.

1) Wettpoint.com: linkeket kell képezni a csapatnevekből képzett azonosítók alapján, és minden meccset egy-egy weboldalon megnyitni, majd innen kiírni a tippet

2) Bettingclosed.com: ez a legegyszerűbb, a teljes napi tippeket tartalmazó oldalt be kell másolni egy munkafüzetlapra, és onnan automatikusan kinyerhetők a tippek

3) Prima Tips mobilalkalmazás: sokféleképpen próbálkoztam, de nem maradt jobb, mint kiírni kézzel a mobiltelefon alkalmazásából. Maximum annyit lehet segíteni, hogy előre ki lehet jelezni, mely bajnokság tippje nem lesz benne biztosan a Prima Tips mobilalkalmazásban.

A Prima Tips mobilalkalmazás oldala a Google Play-en:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.primatips

Az én rendszeremben így jönnek egy-egy meccsről a tippek egymás mellett:

Wettpoint tipp Wettpoint tipperősség Bettingclosed.com PrimaTips tipp PrimaTips tipperősség






A szótárfájl szerepe, hogy a Tippmixpro.hu csapatnevekből kialakítja a Wettpoint.com egyedi linkeket minden egyes mérkőzéshez, továbbá ugyanígy előállítja a Bettingclosed.com tippjeit is anélkül, hogy ezeken az oldalakon külön keresgetni kellene ezeket. Ezen felül kijelzi, ha valamelyik mérkőzés biztosan nincs bent a Prima Tips adatbázisában, hogy ne kelljen keresni.

Ehhez egy több mint 3x2400 csapatnévből álló szótárt használ, mely a Tippmixpro.hu csapatnévről fordítja a Bettingclosed.com és a Wettpoint.com csapatneveire a mérkőzéseket, utóbbinál melléteszi a csapat azonosítóját is, ez szükséges a linkképzéshez. Rengeteg kézi adatbevitelt és keresgélést meg lehet spórolni ezzel.

Ezt a szótárt én naponta karbantartom, ahol eltérésre vagy hiányzó csapatnévre bukkanok, így Neked nincs vele teendőd, ha mindig a legfrissebbet töltöd le (a link változatlan a frissítés után is). A csapatok szótára egyébként a "portálnevek" munkalapon található.

A szótárfájl az alábbi képre kattintva tölthető le:

https://drive.google.com/open?id=1tsYJsY99cJ3NzB8lFXkzMAZ-0PVaOacg


Előkészítés


A szótárfájlba be kell tölteni a Tippmixpro.hu oldalról származó alábbi adatokat:
"WP linkképző" munkalap A2 cellájától jobbra és lefelé: dátum, időpont, bajnokság és mérkőzés, ahogy az oszlopfelirat mutatja. Ezek az adatok minden meccsről egy-egy sorban.

Innen már könnyű az adatok kinyerése az alábbiak szerint.

1. Wettpoint.com


A Wettpoint tipp kinyerésére is kidolgoztam egy algoritmust a weboldalakról (erre szolgál a "WP kiszedő", majd onnan gyűjtögetve a "WP összegyűjtő" munkalap), de sokkal lassabb haladni vele, mint kézzel beírni a weboldalról, ezért én azt csinálom, hogy a szótárfájllal előállítom a meccsekhez vezető linkeket, és azok betöltése után kézzel írom be a tippeket az egyes meccsekhez tartozó weboldalakról az adatbázisomba.

  • A Wettpoint.com meccsenkénti oldalainak linkjei a szótárfájl "WP linkképző" munkalapján állnak elő a G oszlopban. Ezekkel egyedileg lehet átmásolni a meccs linkjét a böngészőbe.
  • Több meccsnél egyszerűbb egy HTML fájlból megnyitni a meccseket a böngészőben. Ehhez egy HTML fájlt kell képezned, melybe a "WP linkképző" munkalap H oszlopának linkjeit egyszerre beteszed, majd a fájl elmentése után azt megnyitod a böngészőben, és az egérrel egyenként megnyitod a linkeket. (A Firefox esetében a Ctrl gomb lenyomva tartásával a link mindig új lapon nyílik meg.)
  • Ha túl sok meccs van, akkor nem kell egyenként sem megnyitni. A Firefox esetében a Ctrl+Shift+B billentyűkombinációjával feljönnek a könyvjelzők. Itt fent, az Importálás és mentésre kattintva a Könyvjelzők importálása HTML-ből után lehet kiválasztani a HTML fájlt, majd az összes link bekerül a Könyvjelzők menübe. Ezeket egyszerre kijelölve jobb klikkel az összes link egy-egy külön lapon nyílik meg. Tartsd meg a kijelölést, és miután megnyíltak, jobb klikkel törölhetők a beolvasott linkek, így nem foglalják a helyet feleslegesen.
A HTML fájlt nagyon egyszerűen létrehozhatod, egy sima üres Jegyzettömb fájlba (Windows alapból telepített formázás nélküli szövegszerkesztője) ennyit írj:

<html>
<head>
<title>Wettpoint linkek</title>
</head>
<body>
-------------------------<br>

-------------------------
</body>
</html>

A fájlt ne TXT, hanem HTML kiterjesztésként mentsd el, és a későbbiekben ezt használd mindig.

A "WP linkképző" munkalap H oszlopának linkjeit a --- vonalak közé kell beilleszteni, majd a fájlt elmenteni, a böngészőben megnyitni és felhasználni a linkeket a fentiek szerint. Használat után törölni a linkeket (Visszavonás paranccsal a legegyszerűbb) és a HTML fájt eredeti formájában elmenteni a legközelebbi használatra.

Miután a kívánt weboldal betöltődött a Wettpoint.com-ról, egyszer megnyomom a szóközt, erre a weboldal egy lapnyit lejjebb ugrik, és ott megtalálhatod a tippet a szövegben.

Példa (ezt kell keresni):
The Betting Tip for this Game with System 1X2 is: 1X ( to Win Fluminense or Draw )
Estimated Risk Factor for Betting Tips this Game is: 8.5 of 10 ( high )

Itt a tipp 1X, a tipperősség 8,5. Ezt két külön cellába írom, közülük a tipperősséget egyelőre nem használom, de gyűjtöm későbbi szűréslehetőségekre.


2. Bettingclosed.com


A Bettingclosed minden napra egy-egy linkről tölthető be a legegyszerűbben, példa:

https://www.bettingclosed.com/predictions/date-matches/2019-10-18 

Ez a 2019. október 18-i tippek oldala. Visszamenőleg is működik és hétfőnként estétől egy hétre előre is.

Amikor egy ilyen nap oldalát betöltötted, akkor mindent kijelölni (Ctrl+A), másolás (Ctrl+C), majd a "BC összegyűjtő" munkalap J2 cellájába irányítottan kell beilleszteni, azaz formázás nélkül, csak a szöveget. Ennek hatására a H oszlopban áll elő a Bettingclosed.com tippsora.

Egymás alá több nap tippsorát is be lehet illeszteni.

3. Prima Tips mobilalkalmazás



A "BC összegyűjtő" munkalap I oszlopban "-" jel látható azoknál a meccseknél, melyek bajnokságait a Prima Tips mobilalkalmazás nem jegyzi. Ez egy kis segítség a kézi kiírogatás mellé a mobilalkalmazásból.

---

A szótárfájl további munkafüzeteket is tartalmaz, de ezeknek a napi munkában már nincs szerepük.

A "bajnokságok" munkalap az egyes tippforrásokról hiányzó bajnokságok szűrésében segít, ide kell beírni a C, D, E, F oszlopokba a szűrendő bajnokságokat.

A "Prima Tips bajnokságszűrő" munkalap pedig a beillesztett listából kiválogatja azokat a bajnokságokat, amelyekre a Prima Tipsnek egyetlen tipp sincs az adatbázisban (a korábbi Prima Tips-ek az AA oszlopba kerülnek, ahol nincs tippje, ott a "-" jelet kell használni idézőjel nélkül, hogy a rendszer felismerje), vagyis a mobilalkalmazás nem jegyzi az adott bajnokságot. Használata az A1 cellában olvasható. A Tippmixpro.hu szerinti bajnokságneveket és a többi adatot az A2 cellától lefelé kell beilleszteni az adatbázisodból. Egy mintát látsz is rá a munkalapon, az algoritmus csak az A oszlopot (bajnokság) és az AA oszlopot (Prima Tips tipp) használja, a többi oszlop tartalma mindegy.


Nos, így szedhetők össze a leghatékonyabban az egyes tippforrások tippjei a Tippnyerő tippekhez. 

Korábban, amikor nem volt még szótárfájlam, minden egyes tippet kézzel írogattam ki, egyenkénti weblap kinyitogatásokkal (Wettpoint) és szókeresgetésekkel a lapon belül (Bettingclosed). Nem is tudom, hogy hogy bírtam végigcsinálni egy hétvégét. :)

Ezzel a fenti módszerrel rengeteget lehet optimalizálni.

Esetleges kérdéseiteket várom kommentben vagy e-mailben, szívesen válaszolok.

A saját értékelő rendszerem fájljával tartozom már csak, és utána összeáll a teljes kép.

(Én is ezeket a fájlokat használom a napi munkámban.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése