2020. január 17., péntek

Merre tovább, XT?

Annyira kevés tippje van mostanában az XT-nek, miközben emlékeztem, hogy tavaly ilyenkor meg rengeteg lett volna neki, hogy megnéztem, hogy állna most az XT (és akkor már az X2), ha a legelső, induláskori verzió szerint készülnének most is a tippek.

Az XT 2019. május elsején indult, és akkor 12 stratégiát foglalt magába a portfólió, ezek voltak a 14, 39, 47, 49, 80, 81, 82, 84, 101, 104, 106 és a Tippnyerő 2-es rendszerbe nem illeszkedő, de a korábbi útkereséseimről áthozott 15-ös stratégiák.

Ezek egészen jól muzsikáltak 2019. július 7-ig, azaz bő két hónapig, amikor is elkezdtek masszívan veszíteni. Augusztus 5-re már annyit vesztettem, hogy kénytelen voltam elkezdeni kikapcsolni a tartósabban is veszteséges stratégiákat, illetve bevezettem a folyamatos felülvizsgálatot. (Ennek lett eredménye az a rendszer, amelyik 2019. november 9-től már automatikusan kapcsolja be a nyereséges és ki a veszteséges stratégiákat.)

Bekapcsolás egyáltalán nem történt, és október végére már odáig jutottam, hogy csak a 104 és a bővítettek közül a 125 stratégia maradt bekapcsolva az XT-ben. Tehát gyakorlatilag megszűnt az XT a sok kikapcsolt stratégia miatt.

Ez az egész rendszer azonban megújult 2019. november 9-én, és ettől kezdve ismét voltak XT tippek. Ma is azt mondom, ez egy jó rendszer, mégsem nyert egyik tipp sem azóta, bár csak 11 tippről van szó, és az XT hármas döntetlen kötéseinél a nyerési arány induláskor 6,74 százalékos volt, így - elvileg - eleve csak minden 15. tipp nyer átlagosan.

Mégis zavart ez az egész, és kíváncsi voltam, mi történt volna, ha egyáltalán nem nyúlok az elején 2 hónapig - és előtte a múltjában is - rendkívül sikeres XT-hez.

Az jött ki, hogy ha hagyok mindent úgy, ahogy van, akkor 2019. július 8-tól -78.123 forint veszteség lett volna az eredmény. Így viszont 26 225 forint nyereség lett. Ezen belül november 9-ig, a változtatásig 37.225 forint nyereség, azóta pedig 11.000 forint veszteség.

Tehát látszólag jobb így.

Ugyanakkor november 9-e óta a régi rendszerben 49 hármas kötésből már kétszer nyert volna az XT, amellyel 32.924 forint nyereséget termelt volna csupa 1000 forint téttel!

És ez elbizonytalanított.

Tény, hogy július 8-ától változatlanul hagyva veszteséges lenne az XT azzal a csúnya mínusz 78 ezer forinttal, de eközben nyert egyszer volna augusztus 17-én (egyébként nyert a valóságban is), amivel új egyenlegcsúcsra emelkedett volna (tehát nem július 7-ig, hanem egészen augusztus 17-ig rendben volt az XT, ebben az időszakban még csak a többi stratégiával volt a gond), majd december 7-ig elért volna ugyan egy -161 ezer forintos veszteséget (ezzel új bankroll igényt állítva fel!), de aznap nyert volna 42.444 forintot, december 8-án pedig 37.480-at, amivel ledolgozott volna ebből a hátrányból és most épp -105.075 forint veszteségen állna a legutóbbi (augusztus 17-i) csúcshoz képest.

Elismerem persze, hogy ez a nagy veszteség nem jó, ezért az új rendszer 11 ezer forintos vesztesége sokkal szimpatikusabb a számomra, de az sem jó, hogy ebben a rendszerben meg szinte nincsenek tippek, miközben ez is veszteséges.

Tehát egymással szemben áll egy május elsején indult teljes értékű XT, mely a mélyrepülésével együtt is 200 ezer forintból 856.358 forintot csinált volna 2019. május 1-től máig (utolsó egyenlegcsúcsa 961.434 forint lett volna), és egy 2019. november 9-én indult egyenlegvédelemmel ellátott XT, amely viszont csak 11 ezer forintos mínuszt volt képes produkálni eddig, igaz, jóval kevesebb idő alatt: picivel több mint fél év a különbségük!

Nem tettem volna fel ezt a kérdést magamnak, hogy jó úton járok-e az XT-vel, ha már legalább egyszer nyert volna november 9 óta, és akkor nyereséges lenne, de így veszteséges, szemben a régi verzióval, amely kétszer nyert volna november 9 óta és - legalábbis ebben az időszakban - nyereséges lenne.

Azt gondolom ugyanakkor, hogy két hónap, az szinte semmi a sportfogadásban, ezért még nem piszkálnék bele az új rendszerbe, mely egyenlegvédelemmel rendelkezik és csak a 10 legnyereségesebb stratégiát tartja bekapcsolva az XT-ben is, ahogy az összes többi döntetlen portfólióban is. Azonban a jövőben követni fogom a régi verziót is, mert nem lehetetlen, hogy kilő és akkor minden eddigi veszteséget ledolgoz. Akkor leszek nehéz helyzetben!

De remélem, addigra az új rendszerből is több tapasztalat kerül elő és akkor optimálisabb, megalapozottabb döntést lehet majd hozni, hogy a régi a jobb, vagy az új.

Viszont az X2-t is átnézve az jött ki, hogy nem járul hozzá érdemben az XT sikeréhez. Tehát ha nem hármas, hanem kettes kötéseket képzek a döntetlen tippekből, akkor ugyanazon a tippbázison az X2 sokkal rosszabb eredményeket produkált volna. Míg az XP-nek legfeljebb 161 ezer forintos egyenleg mélypontja és napi legfeljebb 36 tippigénye volt, azaz összesen kihúzta volna egy 200 ezres bankrollból, addig az X2 179.190 forintos egyenlegmélypontot hozott volna össze, napi legfeljebb 45 tippel, amihez legalább 225 ezer forintos bankroll kell. Ezzel szemben, az XT 328 százalékos nettó hozamával szemben ugyanazon a tippbázison és időszakon az X2 "csak" 187 százalékos nettó nyereséget produkált volna a bankrollhoz képest.

Igazából a kettő jelenleg azért fut egymással párhuzamosan, hogy hátha egyik kompenzálja a másikat, de nem: a két rendszert összeeresztve (tehát egy bankrollba téve) a külön-külön 161 ezer és 179 ezer forintos egyenlegmélypontok helyett együttesen 326 ezer forintos egyenlegmélypontot hozott volna össze. Ez ugyan egy hajszálnyival jobb, mint a külön-külön 340 ezer forintos egyenlegmélypont, de annyival nem jobb, hogy megérje számolni vele. A 425 ezres bankrollra nézve ugyanis 253 százalékos nettó nyereséget produkált volna az XT 328 százalékosa helyett, szóval akkor már megéri jobban az XT-be tenni a teljes 425 ezres bankroll igényt.

A fentiekből következik, hogy az X2-nek és az XD-nek hosszú távon valószínűleg nincs jövője az XT mellett, ahogy az 1,7-es stratégiákban is sokkal jobban megéri csak 1-es tippekbe fektetni a bankrollt, mint beengedni mellé a 2-es tippeket is, mert az nagyon lerontja.

Hosszabb távon ezért most úgy tűnik, valószínűleg csak az 1,7-es és az XT portfóliónak lenne értelme, de hangsúlyozom, most nem kívánok semmihez sem hozzányúlni. Ezért ezt a posztot inkább csak alapozásnak szánom egy későbbi váltáshoz, addig pedig megnézzük, mi történik a jelenlegi viszonyok közt.

Közben azt is ellenőriztem, hogy nem csak valami hiba miatt nincsenek-e 1,7-es tippek mostanában, de tényleg nem lettek volna, egyenlegvédelem nélkül sem, szóval a rendszer jól működik, csak az időszak rossz. (Alig vannak tippek a téli szünet miatt.)

Az FS stratégiánál jó hír, hogy - ahogy a december 26-i jó széria egyre inkább érdemben meghatározza az utolsó 20 meccs megelőző 20 meccsének találati átlagát - egyre emelkedik a találati arány átlaga, mely az egyenlegvédelmet működteti. A január 2-i Al-Wasl - Bani Yas meccs óta, ameddig folyamatosan csak stagnált vagy romlott az utolsó 20 meccs találati arányának átlaga a november 30-i Austria Wien - Hartberg meccs óta, most már folyamatosan stagnál vagy emelkedik a találati arány az utolsó 9 meccs óta, ezzel a mélyponti 46 százalékos találati arány már 52,6 százalékra emelkedett. (58 százaléknál lesz visszakapcsolva, szerintem reális, hogy hamarosan eléri.)

Mióta ki van kapcsolva az FS, azóta 15 meccsből 8-at megnyert (53,3 százalék), ezen azért van még mit javítania. A fordulat óta viszont 8 meccsből ötöt megnyert (62,5 százalék), ez mindenképpen egy jó irány.

Remélem, a hétvégén lesznek majd 1,7-es meccsek is újra, és azok összességében nyereségesek lesznek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése