2019. december 1., vasárnap

A vasárnaptól függ, hogy átalakítom-e az FS-t

Most megbosszulja magát, hogy komolyabb előzetes adatbázis nélkül alkottam meg az FS stratégiát, mert amit a múlt vasárnap óta művel, az most már mindenképpen felülvizsgálatra szorul.

Még várok vele azonban egy picit, hátha csak valamilyen átmeneti mélypontról van szó, de ha így megy tovább, akkor már megvan, hogy mit fogok csinálni helyette.


Egyértelmű fordulat történt ugyanis múlt vasárnap.

Addig nem csak a múltbeli leválogatás - ami egy utólagos optimalizációs eredménye -, hanem az ebből előre becsült eredmények is nagyon biztatóak voltak. Nem véletlenül döntöttem úgy, hogy 2020 januártól folytatom a blogot, ugyanis én már a november 8-9-i hétvégétől megfogadtam pénzzel az FS tippjeit (pedig akkor még csak két hétvége adatai álltak rendelkezésemre!), és tényleg szépen muzsikált. A következő hétvégétől, november 16-ától pedig már hármas kötésbe is tettem őket, és az első hétvégén már 8 tétegységnyi nyereséget produkáltam így.

Jött a következő hétvége szombatja, november 23, és az egyenlegcsúcs további 13 tétegységnyi nyereséget hozott! A nap végére ugyan visszazuhant 6 egységnyi tétet, de így is rekord érték volt.

Aztán jött a november 24 vasárnap, és vele az első veszteséges hétvége, igaz, csak 3 tétegységgel. Pedig akkor már megírtam az FS beharangozó posztját, és eredetileg az volt a címe, hogy öt hétvégéből öt nyereséges. De még ez sem volt egy katasztrofális nap, hiszen a 11 kötésből csak egyetlen egynek kellett volna nyernie, és az már nyereségbe dönti az ötödik hétvégét is. Köztük öt olyan kötés is volt, ahol kettő nyert és csak az az átkozott harmadik nem sikerült, így gondoltam, hogy azért ez még így is rendben van, összességében 3 tétegységnyi veszteség egy 5 ODDS-al nyerő kötéses stratégiánál nem számít rossz eredménynek.

Addigra megszoktam már, hogy ezek a tippek erősek, általában nyernek, és jellemző volt, hogy a meccsek közben már az elején vezetést szerez a hazai csapat, vagy ha nem, akkor akár még idegen vezetésből is fordít. Tök bizakodó voltam tehát, amikor úgy döntöttem, hogy folytatom a blogot, hiszen láttam értelmét.

Aztán megjelent a posztom az FS-ről, és rögtön jött az első nap, amelyen négy meccsből egy sem nyert. Ez viszont már elég nagy pofon volt. De még mindig nyugtattam magam, hogy ez csak valami rossz széria, valami kivétel lehet, hiszen lám, milyen imponáló (bár rövid) a múltja.

Aztán jött a most péntek, amikor öt meccsből három nyert, s bár ezzel mindhárom kötés elment, a 60 százalékos találati arány azért már kezdte hozni a régi formát.

De ez a mostani szombat, november utolsó napja ráerősített, hogy itt valamilyen tartósabb változásról lehet szó. Egy kötés bár nyert, de ez édeskevés, mert már így is 28 egységnyi tét veszteségre állok a most szombati nap végén a múlt szombati csúcstól, ami nagyon sok: már hat kötésnek kéne nyernie a nullszaldó felett pluszban, hogy visszaszerezzem a veszteségeket.

Ez pedig már éppen elég jelzés nekem, hogy baj van.

Ezért a szombati nap teljes estéjét, körülbelül hét órát végig újra a gép előtt töltöttem, hogy megvizsgáljam, miből keletkeztek az FS stratégia veszteségei, mi ez a hirtelen leromlás. Egy nagyon egyértelmű összefüggést találtam: a veszteségek fő oka az 1,8 feletti ODDS tartományban keresendő. Alatta - azonos ODDS-okra bontva is - csak az 1,7 és 1,71 ODDS értékek veszteségesek, az összes többi nyereséges. De az 1,8 és 1,9 közötti ODDS tartomány minden értéke eléggé komolyan veszteséges.

1,8 ODDS-ig még ebben a rossz elmúlt heti időszakban is - egységnyi tétel, egyes kötésekben, hiszen vizsgálatkor mindig az egyenkénti eredményekből indulok ki - mindössze másfél tét veszteség keletkezett volna múlt vasárnaptól most szombatig, míg az 1,9 ODDS-ig nyújtva ugyanezt már 9,83 egységnyi tét veszteség lett volna. Ez eléggé markáns különbség (196 kontra 127 mérkőzés).

Megnéztem azt is, ez mivel javítható esetleg még tovább.

Rengeteg próbálkozás, kísérletezés után végül azt találtam, hogy ezekre az eredményekre - a már említett ODDS tartományon felül - egyedül a Wettpoint 1X tippje hat még egyedül érdemben, minden más nem számottevő, vagy bizonytalan.

A Wettpoint 1X tippje viszont eléggé stabillá teszi a nyerést, bár például november 3 és november 9 közt itt is lett volna egy rosszabb időszak - 5,5 egységnyi tétes egyenlegmélyponttal, amit november 16-ra teljesen kihevert volna -, de azzal együtt is 59 meccsből 69,49 százalékos találati arányt értem volna el 1,72 átlagos nyerő ODDS mellett, ami kiemelkedő eredmény, 19,47 százalékos ODDS tartalékkal és 11,33 százalékos nyerési arány tartalékkal! Mindkettő mutató igen szép eredmény! (Persze 59 meccsnél ez még nagyon kezdeti eredmény, hosszabb távon biztos, hogy romlani fog - hosszabb táv nálam 200 meccs és fél év együttesen.)

Mutatom az egyenleggörbéjét, csupa 1000 forintos téttel, egyes kötésekkel:


Bár ez nem olyan szép, mint az FS eredeti statisztikája, ami meg így néz ki, de...


... de én inkább engedek a nyereségességből, csak ezek a durva rossz időszakok ne jöjjenek már, mert átszántják a lelkemet és elvesztem a hitemet még önmagamban is, nem hogy a sportfogadásban!

Úgyhogy, ha a vasárnapi napon is egyértelműen folytatódik ez a leszállóág, és még további veszteségek keletkeznek (a vasárnapra leadott 15 fogadással együtt már 43 tétegységgel lejjebb állok a múlt szombati egyenlegcsúcstól!), akkor mindenképpen módosítani fogom az FS stratégiát!

Mivel így jóval kevesebb tipp keletkezik majd, ezért visszaállok az egyes kötésekre az FS esetében.

De ez még nem biztos, a vasárnaptól függ!

Volt már korábbi vasárnapokon szép nyereség is, méghozzá rosszabb szombat után (ilyen volt az október 27, november 10, november 17 is).

Ha a december első napja szépen teljesít, akkor marad minden a régiben. Amennyiben viszont csak tovább növeli a veszteséget, akkor december 2 hétfőtől biztos, hogy átállok az újabb verzióra, mert ez a kilengést egyetlen stratégiának sem nézem el, még a későbbi siker reményében sem!

Méghozzá elsősorban azért nem, mert a múltban azt tanultam meg, hogy egy bizonyos mennyiségű veszteségből már nem lehet visszatérni, és az 5-ös eredő ODDS-al nyerő FS stratégiánál egy 43 tétegységnyi egyenlegmélypont már igen nagy veszteségnek tűnik!

Tehát már megint a sorson múlik minden - mint oly sokszor már eddig is -, de az legyen a vigasz, hogy ha a sors újra csak veszteséget akar - ami egyedül csak a fogadóirodának jó -, akkor kegyetlenül leszámolok az eddigi FS stratégiával és jön a B terv:

  • 1,65 és 1,8 Tippmixpro.hu ODDS közötti 
  • bajnoki mérkőzések, 
  • egyes kötésben, melyekre
  • a Wettpoint.com 1X,
  • a Forebet.com 1,
  • a Statarea.com 1 tippet ad.

Meglátjuk. Erre a szűrésre a gyászos múlt vasárnap óta 10 meccs esett volna (a jelenlegi FS stratégia 39 meccse helyett), összesen 3,56 egységnyi tét nyereséget produkálva (-9,83 egységnyi tét veszteség helyett), ebből most szombatra három meccs esett volna (0,36 egységnyi tét nyereséget hozva -4,47 egységnyi tétnyi veszteség helyett).

Vasárnapra, december 1-re csupán az alábbi két meccs esik a jelenlegi FS stratégia vasárnapra kijelölt 17 meccséből:

2019.12.01 12:00 Spanyol 3., 1. csoport | Ibiza Eivissa - Melilla | tipp: 1, ODDS: 1,77
2019.12.01 12:40 Lengyel 2. | Radomiak Radom - GKS Belchatow | tipp: 1, ODDS: 1,67

Hát tényleg meglátjuk. Döntsön a sors! Hajrá! :)

3 megjegyzés:

  1. * Nekem pozitív lett a szombatom a (single-sített) tippjeiddel, de persze nem akárhogy:
    (1) Elfogyott a bankrollom a sok tipp miatt és az utolsó tippet feleztem 500-500-ra (mivel nem jöttek be, kisebb is volt a veszteségem).
    (2) Az Atl. Kolkata - Mumbai City (X, 3.5 odds)-t akaratlanul 2.000-rel tettem meg, ami jól sült el. De legalább valami visszajött a bénázásaimból, mert múltkor 1.000 helyett 10.000-et tettem egy X tippre (visszavonhatatlanul megszaladt a kezem, a megerősítő ablakok ignorálása után), ami persze nem jött be. Szerencsére eddig csak ez a két "balesetem" volt. Remélem nem is lesz több fogadási bénázás, még ha a végén nem jövök is ki jól belőle anyagilag.
    * Lestem is, hogy milyen gyorsan élesbe állt az FS. Persze én is pont így tettem volna egyébként, hiszen addig kell a vasat ütni, míg meleg... :) [Persze ez csak akkor igaz, ha stressz nélkül belefér mindez a keretekbe, ugye]
    * Kötéseknél szerintem borítékolható a nagyobb/rapszódikusabb hullámzás. A single tippek ilyenkor is jól jönnek a kötésesek helyett, főleg, ha valaki gyorsítani akar az élesbeállítás folyamatán. :) Tény, hogy ekkor kijjebb tolódik az első pénzkivét időpontja is.
    * Váltig állítom(pontosabban sejtem), hogy valamiféle "túltanulás" lett az FS-stratégiában, annyira kioptimalizáltad (ahogy nekem lejött soraidból). Ezzel relevánsan lecsökkent az FS-stratégiában a véletlen-faktor optimális mérlegelődésének esélye. És ugyanezért jó/ígéretes az, ahogy javítani kísérled. Szerintem....
    Merthogy ne feledjük el, minél több független tippadó van, esélyesebben annál stabilabb a prediktálás.
    * További előrelépési lehetőségek az én fogalmi hálómban:
    - Valószínűségek rendelése a tippekhez, hogy mennyire ajánlott megfogadni. 0.5-nél nyilván több legyen, de kérdés mennyivel.
    - Nemcsak a prediktálási pontosság (accuracy) a fontos, ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy elsőfajú avagy másodfajú hibát követünk-e el a prediktálás során. A wikipédia erősen cifrázza a témát, szerintem nekünk annyi a lényeg, hogy a nekünk fontos hibázás (elsőfajú, azaz rossz tipp ne legyen, míg ugyanakkor elmaradt jó tipp inkább lehet) azonosítva, majd kellően súlyozva legyen. Magyarán az elsőfajú - nekünk fájó - hiba jobban büntetődjék a súlyozás révén. Data Mining/Data Science-ben ezt szolgálja a Confusion Matrix, a Precision, a Recall, az F-Measure, az AUC(=Area Under Curve). Ezek nagyon egyszerű "óvodás" dolgok, de a neten jobb infók vannak, mint amit én "kalapálnék" ide.
    * Két megközelítés van: (1) üzleti, (2) matematikus. Az üzleti megelégszik avval, hogy az emlegetett (csökkenő sorrendes) valószínűség-es lista első TOP-k elemét veszi. A (2) matematikus szeme elött az AUC minél nagyobb "kövérsége" lebeg. Azaz minden meccstippet a legjobbra akar faragni.
    * Végezetül, önbizalom-növelőként, ne feledjük az 1.7-es stratégia eddig úgy elég pontos, hogy elég stabil, nem durva turbulenciákkal és hozzá elég régóta. "Csak" annyi a feladat, hogy az FS is ilyen szépen muzsikáljon, így, több szempont mentén.

    VálaszTörlés
  2. Utolsó ponthoz tartozik, hogy szerintem van egy félreértés köztünk Péter (múltkori párbeszédünk alapján). Szerintem a publikált blogposztok alapján nem rekonstruálható az 1.7-es stratégiád (ha jól összegzem az infókat).
    Ugyanis van ez a két blogposztod:
    (1) Így készülnek a Tippnyerő tippek - IV. rész, a saját értékelő rendszer kihagyása
    (2) Új, 1,7-es ODDS stratégia indul a Tippnyerő blogon
    Az egyesben van egy olyan kitételed, hogy "saját értékelő rendszer". Ennek van egy publikus része (korábbi "Így készülnek...II.rész"-ben) és van egy önkényes - szerintem nagyon szimpatikus - része ("saját plusz-mínusz 20" cucc). Miközben az 1.7-es stratégiában/portfólióban van saját kiértékelést alkalmazó stratégia is. Azaz csak a posztok alapján nem állítható elő ugyanaz a tipphalmaz, mint ami neked előáll. Persze ismétlem ez nem baj (ha igazam lenne a reprodukálhatatlanságban), meg kisebb gondod is nagyobb annál, hogy a témába további plusz időt fektess. Egyáltalán a fogadás-sikerességé a legfontosabb fókusz, minden más sokadlagos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Marci!

      Itt két megjegyzésedre egyben reagálok.

      Az FS valóban egy leszűrt, kicsontosított útkeresés eredménye, de mint látod, mégis csak az egyes kötés hozta el a megoldást. Viszont ennek most már tényleg jónak kell lennie végre! :)

      Értem a valószínűség-hozzárendelési igényedet, de nem tudok ilyen számot produkálni sajnos. Mert ha tudnék, akkor eleve csak a legerősebb tippeket játszanám meg.

      Amin gondolkodom még, az az, hogy feltüntessem a stratégia számát, hogy a tippről be lehessen azonosítani azt, hogy melyik stratégia javasolta, s ezáltal bárki saját maga akár stratégiánként is fogadhasson a portfólióból. A november 9-én elindult új rendszert már direkt így építettem fel, mert korábban zavart, hogy magam sem tudtam, melyik stratégia adta a tippet a portfólióban.

      Csak az a baj, hogy a tippeket tartalmazó HTML oldalakon így is épp hogy elfér egy sorban egy tipp, és csúnyán széttördelné a sorokat már egy új adat is.

      Lehet, hogy inkább az lehet a megoldás, hogy úgyis megosztom majd a fájlomat, abból meg bárki le tudja követni, aki ilyen mélységű információkra kíváncsi, hogy melyik stratégia adta a tippet.

      Persze meghallgatom a Ti véleményeteket is, érdekel-e Benneteket a tippek között, hogy pontosan melyik stratégia javasolta?

      A másik megjegyzésedre: igazad van, amikor publikálom majd a saját értékelő rendszerem fájlját, ott nyílik majd lehetőség könnyen lekövetni a stratégiákat, addig le kell programozni az I-II. leírás alapján.

      Nincs ezzel gond, az idő az egyetlen ellenségem csak ebben. Ugyanis a fájl nem "felhasználóbarát", hanem az én logikám mentén készült, bővült, és ezért eléggé nagy munka leírni a kezelését, meg a mit-miértet benne.

      De - meglesz ez is valamikor a közeljövőben!

      Üdv.:

      Péter

      Törlés