2018. június 21., csütörtök

Egy másik stratégiában is elindultam a Tippnyerő tippekkel

2018. június 19. keddtől a klasszikus, dinamikus tétemelési stratégiámmal is elindultam a saját tippjeimmel. Mivel pénzért június 10. óta fogadom meg a tippjeimet egy 6800 forintos bankrollból, Martingale módszerrel, ami nem annyira hatékony, viszont a gyengébb tippeknél biztosabban növeli az egyenleget, úgy döntöttem, hogy a másik, dinamikus téttel fogadó stratégiámat is bevetem egy másik 6800 forintos bankrollból és versenyeztetem a két stratégiát.

A dinamikus tétes stratégiámnak az a lényege, hogy ha kellően pozitív az ODDS tartalék és nyerési arány tartalék mutató, ez nálam az ODDS tartalékra 20 százalék feletti, a nyerési arány tartalékra 10 százalék feletti, akkor a veszteség miatti visszaeséseket mindig ki tudja heverni az egyenleg és megy felfelé annak ellenére, hogy még ki is veszek belőle.

Összefoglalva a dinamikus tét stratégiám a következő.

  • A tét a pillanatnyi egyenleg 10 százaléka, amely így a veszteségek után nem nő, hanem csökken, a nyereségek után viszont nő.
  • Amikor az egyenleg a történelmi csúcson jár, akkor a nettó nyeremény (tehát a nyeremény mínusz tét) felét kiveszem, hiszen még így is nő az egyenleg. Ennek az az oka, hogy kiszámíthatatlan, hogy mikor fordul veszteségbe a fogadás, és így nem szalasztom el, hogy a csúcson kivegyek a nyereményből.
  • Amikor nincs a csúcson az egyenleg, akkor azért nem veszek ki, hogy minél hamarabb a csúcsra kerülhessen újra. Amennyiben ugyanis újra csúcsot dönt az egyenleg, akkor a tét is egyre nagyobb, hiszen az mindig az egyenleg tizede, ezáltal az egyenleg folyamatosan nő, soha nem rokkantja meg egy pénzkivétel. Ezzel pedig a kivett pénz is mindig nő.
  • A kivett pénznek csak a  felét költöm el, a másik felét tartalékba teszem. A tartalék célja, hogy ha veszteség történik, ami után csökken az egyenleg, s ezáltal a tét is, hiszen az mindig 10 százaléka az egyenlegnek, akkor a tartalékból kipótoljam a korábbi csúcsegyenleg tizedére a tétet.
Utóbbira azért van szükség, mert ha csökken a tét, akkor csökken a nyeremény is, és így lassabban nő az egyenleg, illetve egy esetleges újabb veszteség még jobban visszaveti az egyenleget és az így lassabban ér fel a csúcsra. Ha viszont kipótolom a mindenkori csúcsegyenleg tizedére a tétet a tartalékból, akkor gyorsabban visszaér a csúcsra. A tartalékból mindaddig finanszírozom a különbséget az egyenleg tizede és a mindenkori csúcsegyenleg tizede között, amíg a tartalékban van pénz. Ha elfogy, akkor ténylegesen az egyenleg tizede lesz a tét, de a következő csúcsegyenlegből ismét tartalékba teszek.
Összességében az, hogy
  • nem veszek ki pénzt addig, amíg nincs újra egyenlegcsúcson (akkor se a teljes nettó nyereményt, csak a nettó nyeremény felét veszem ki), 
  • a tartalékból kipótolom a tétet a mindenkori csúcsegyenleg tizedére
folyamatosan azt segíti, hogy az egyenleg minél gyorsabban visszatérjen a csúcsra és tovább nőjön, egyre növelve a kivett pénzt és a tartalékot is.

Ha az a sajnálatos esemény következne be, hogy az egyenleg nagyon visszaesik, akkor pedig egy olyan védelem lép be, hogy a mindenkori csúcsegyenleg 75 százaléka alá visszaesett egyenleget pénzzel már nem fogadom meg, hátha a folyamat visszafordíthatatlan, s így csak növekedne a veszteség.


Olyankor a tippelést csak "papíron" folytatom, s akkor szállok be ismét pénzzel, ha az egyenleg 75 százalék fölé kerül. Ezzel nem tékozlom el a pénzem egy esetleges rossz tippsorozatra, és csak akkor folytatom a tippelést, ha a tippek tényleg annyira jók, hogy képesek visszaemelkedni (ez a tipstereknél eddig mindig elvérzett).

Ez a módszer sokkal megnyugtatóbb, mint a Martingale módszer, amelynél egy nem várt veszteségsorozat a teljes bankrollt elviszi. Itt megmarad a csúcsegyenleg 75 százaléka, s ha a kivett pénzből már visszanyertem a kezdő bankrollt, saját pénzem kockáztatása nélkül fogadok.

Úgyhogy mostantól két stratégia versenyez egymás mellett ugyanazokkal a tippekkel. Mindkettő 6800 forintos bankrollból indult 2018. június 10-én, meglátjuk, melyik életképesebb.

A dinamikus tétes módszernél kiszámoltam, hogy június 10 óta mennyit nőtt volna az egyenleg és mennyi pénz lenne tartalékban és a kettő összegét fizettem be, így a befektetésem picit nagyobb, mint 6800 forint, viszont a két stratégia hajszálpontosan összehasonlítható egymás mellé téve.

Ezentúl mindkét stratégia benne lesz a heti értékeléseimben. A két egyenleg egyébként a június 17. vasárnapi nap estéjén - egy hétnyi fogadás után - még csak picit tér el (ezért is választottam, hogy beszállok a másik módszerrel is): a Martingale módszerrel 6800 forintból 7210 forintot csináltam volna egy hét alatt, a dinamikus tét módszerrel pedig 6800 forintból 7804 forintot, és 494 forint lenne tartalékban.

3 megjegyzés:

  1. Ez is nagyon jó írás, azt hiszem lényegében fel is fogtam :) Egy kérdésem viszont van. Pontosan mit értesz csúcsegyenlegen? Honnan tudod, hogy elérted a csúcsot? Ha vesztesz, akkor már eltévesztetted a csúcsot. Esetleg tudnád ezt számokkal illusztrálni? Elnézést az értetlenkedésért :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kildaros, köszi! Bocs, ha nem voltam egyértelmű! Szabályosan vezetem, hogy mennyi egyenlegem van, éppúgy, mint bárki más, de mellette egy másik oszlopban azt is, hogy az indulástól kezdve eddig mennyi volt a legmagasabb egyenleg, és ez mindig csak növekedhet, vagy ha nem tud növekedni, akkor stagnál, ugye. Ha ez éppen megemelkedett az előző tipp után, és a soron következő tipp is nyer, csak akkor veszem ki a téten felüli nyeremény felét és abból a felét (tehát a téten felüli nyeremény negyedét) félreteszem tartalékba, hogy ebből finanszírozzam (amíg bírja) az egyenlege tizedének megfelelő tét és az eddigi csúcsegyenleg tizede közti különbséget, mellyel gyorsabban visszajut az egyenleg a csúcsra. Hiszen vesztés után lecsökken az egyenleg, így a vele arányos 10 százalékos tét is.

      Egy példa (az oszlopok balról jobbra: tét, eredmény - vesztésnél negatív -, egyenleg, csúcsegyenleg, tartalékba kivenni, tartalék egyenleg, tartalékból tippkiegészítésre):

      680 517 7 058 7 058 129 129
      706 508 7 313 7 313 127 256 0
      731 563 7 594 7 594 141 397 0
      759 -759 6 835 7 594 0 397 0
      759 -759 6 151 7 594 0 321 76
      759 585 6 880 7 594 0 177 144

      Mint látható, például az utolsó sorban a csúcsegyenleg (7594 forint) 10 százaléka 759 forint, tehát ekkora tét kéne, de csak 6151 forintnyi egyenleg van, s mivel az egyenleg 10 százaléka a tét, ezért az 615 forint lenne. A 144 forintos különbséget ezért a tartalékból pótolom vissza, aminek az egyenlege 321 forintról 144 forint kivétele után 177 forintra csökken. Mint látható, a következő tétnél már 6880 forintos egyenleg 10 százaléka van meg, így csak 759-688=71 forintot kell pótolni a tartalékból. És így tovább. Ha még bármilyen kérdésed akad, kérdezz nyugodtan! Üdvözlettel: Péter

      Törlés
  2. Kiegeszites: csak akkor van penzkivetel, ha a netto nyeremeny (azaz a teten feluli nyeremeny) 50 szazalekat hozzadva az egyenleghez, az meghaladja, vagy legalabb eleri a korabbi csucsegyenleget. Ekkor a masik 50 szazalek kivetelre kerul (a kivett penz fele pedig tartalekba megy), hiszen az egyenleg a csucson van. Ha azonban csak a teljes netto nyeremeny novelne meg az egyenleget a korabbi csucsra, vagy afole, a netto nyeremeny fele onmagaban nem, akkor egyaltalan nincs penzkivetel. Udv.: Peter

    VálaszTörlés