2018. június 15., péntek

Így választom ki a tippeket


Már a kezdet idején, kevés sportfogadási tapasztalattal is észrevettem, hogy mindegyik fogadóiroda, kivétel nélkül minden meccset egyirányban lát esélyesnek. Vagy egymást másolják, vagy van egy központi adatbázis, netán egy központi tudás az ODDS generálásra, ezt nem tudom, de az tisztán látszik, hogy sokszor homlokegyenest ellentétes eredmény születik, mint ahogy mindegyik fogadóiroda kínálja.

Persze értem én: a fogadóirodának nem éri meg minél nagyobb pontosságra törekedni, mert ha sok tipp bejönne, akkor mindenki a kis ODDS-okat fogadná meg, és összességében többet győzne, mint vesztene és így a nép kifosztaná a fogadóirodát szinte kockázat nélkül. Ezért meg kell keverni a látszólag esélyes meccseket!

Ez ellen az sem hoz megoldást, ha a fogadóiroda ellen fogadunk! Bár vannak olyan napok, amikor ha mindig a magasabb ODDS-ra fogadunk, szembemenve a fogadóiroda ajánlatával, akkor nyereségesen jövünk ki, de máskor viszont bukta van, amely sokkal nagyobb, mint a nyereség korábbról, így összességében vesztésbe megy ez az egész.

Ki van ez találva. Se az nem hoz nyereséget, ha elfogadod a fogadóiroda ajánlatát, se az, ha nem.

Viszont van itt még egy érdekesség.

Ha elfogadjuk, hogy a fogadóirodák manipulálják az ODDS-okat, akkor nézzünk független szakértői portálokat! Na én néztem sokat, pl. Vitisport, Sfstat, Goaloo, Kingfootballtips, Soccerplatform, és még egy csomó, melyekre már nem is emlékszem, köztük mobilalkalmazások is, de azt vettem észre, hogy mindegyik szakértő mindig ugyanazt az irányt jósolja a kimenetelre, mint a fogadóiroda. 

Elvétve találtam csak olyan meccset, hogy az ODDS ellenében voksol a szakértő portál, főleg 2 ODDS felett csak, noha számtalan meccs végződik a fogadóiroda ajánlatával ellentétes végeredménnyel, ami talán nem is mind meglepetésmeccs.

Ugyanis úgy tűnik, mintha a világon mindenki, attól teljesen függetlenül, hogy a szakértői rendszerét hogyan konfigurálta, hangolta, hogyan okosította fel, mindig ugyanazt a csapatot gondolja esélyesnek, mint a fogadóirodák összessége, miközben ez láthatóan nem hatékony, hiszen veszteséges. Egy fogadóirodának ez jó, de egy tippadó szakértő portálnak már nem értem, miért jó, hiszen a tippjei veszteségesek, így az egésznek nincs értelme, amit csinál.

Márpedig látszólag nincs jobb. Tehát soha senki nem csinált még olyan elemzői rendszert, - vagy én legalábbis nem találtam ilyet -, amely jobb esélyeket hoz ki, mint a fogadóiroda ajánlata, ami pedig köztudottan veszteséges.

Ezért tavaly már végeztem egy kísérletet egy saját értékelő rendszer felállítására, mely megbecsüli egy meccs 1 vagy 2 (hazai vagy idegen győzelem) kimenetelét, miután csak ebben hiszek, más tipptípusokban nem, ld. az előző blogbejegyzésemet. Iszonyú munkával, de el sem hiszitek, mekkora munkával, hetekig minden egyes meccsről készítettem egy adatgyűjtést, meccsenként kb. 50 adattal, melyből összeállt egy adatbázis. Közel 4 ezer meccset értékeltem így ki a mostani bajnoki idény tavaly nyárvégi kezdetén a tabellán elfoglalt pozíciójuk, pontszámaik, eddigi győzelmeik és vereségeik, gólarányaik, formájuk és a legutóbbi közös mérkőzéseik alapján (utóbbi legfeljebb előző évig visszamenőleg). Ezen hónapokat dolgoztam, rengeteget finomítottam rajta, egy csomó szűrőt, kapcsolót építettem bele, de persze végül ennek is az lett az eredménye, mint minden másnak, hogy nem tudott nyereséget termelni.

Mármint minden mérkőzést megfogadva. De mi van akkor, ha ezt a rendszert csak a szűrésre használom a legjobban megfogadható meccsek kinyerésére és a legjobbak közül már emberi döntéssel választom ki a legesélyesebb meccset? Magyarul, ha ez a rendszer nem dönt, csak segít, hiszen az összes 1,7-es ODDS-ú meccs kimeneteli esélye ránézésre nem állapítható meg, azokat elemezni kell?

Most az 1,7-es tippjeimhez ezért elővettem újra ezt a rendszeremet. A korábbi adatokhoz már hozzávettem a mérkőző csapatok góllövőinek számát, azok pozícióit és pontjait is, így már 45 és 60 közötti adatot gyűjtök egy meccsről. Az adatok forrása egyedül az Eredmények.com oldala. Minden meccs egyedi linkjét is beteszem a tippek közé, így bárki utánanézhet, mi alapján hoztam meg a döntést. Ezekből az adatokból képzek több aránypárt (tehát a tabellapozíciók aránya, a pontszámok aránya, a győzelmek, vereségek aránya, a gólarányok és a formák aránya, stb.) és ezeket mind arányosítom úgy, hogy összeadva együtt legfeljebb 100 százalékot érhessenek el. Így kijön egy negatív vagy pozitív százalék, ami a hazai vagy idegen esélyre utal az adatok alapján. Ha a végeredmény eléri a plusz vagy mínusz 25 százalékot, nálam az kelti csak fel a figyelmet, mert ez már akkora arány, hogy szinte minden mutatónak egy irányba kell mutatnia, azaz a kimenetel az átlagosnál nagyobb esélyű. Általában nincs sok ilyen meccs. Ezek közül választok ki egy tippet naponta, vagy dönthetek úgy is, hogy nem választok ki semmit.

Mint ahogy az elmúlt 17 meccsből (az eddigi tippek és a külön vasárnapi 8 tipp) kiderült, a rendszerem elvileg képes kiszűrni a valóban esélyes meccseket a fenti adatok összevetésével, de sok múlik azon, hogy közülük melyiket emelem ki egyedüliként, mindegyiket megfogadva ugyanis veszteségesek az eredmények.

Az emberi kiválasztás már egy bonyolult, nehezen leírható folyamat. Minden esélyes meccsnél megnézem a tabellát, a nyerési/vesztési arányokat és a gólarányokat. Utána megnézem az elmúlt 5 meccsét mindkét csapatnak. Végül megnézem az egymás elleni meccseiket is, ha az nem több, mint egy éves.

Olyan jeleket keresek, melyek megerősítik vagy meggyengítik az esélyét annak, hogy a mérkőzést tippnek válasszam. Megerősítő esély az, ha tőle a tabellán nála magasabban lévő csapatokat megvert vagy döntetlenre vitt az esélyes, viszont az meg meggyengítő jel, ha nála alacsonyabb pozícióban lévő csapattól kikapott vagy döntetlenje volt. Alatta-felette 1-2 csapattal a döntetlen nem számít, de a vereség már igen, főleg nagy gólszámnál. Nem tolerálom a hasonló kaliberű csapattól otthoni vereséggel végződött meccseket, de jobban tolerálom az idegenben elszenvedett vereséget. Számít az is, egymással hogyan végeztek korábban, szeretem azt, ha az elmúlt egy évben mindig az esélyesebb csapat nyert, akár idegenben, akár otthon.

Megnézem azt is, hogy akik legyőzték az esélyes csapatot, azokat mások, főleg a nála esélytelenebbek, megverték-e vagy fordítva. Azt is megnézem, hogy akikkel döntetlen vagy vereség volt, azok másokkal hogyan játszottak, és ebből érzésre leszűröm, hogy a mostani meccsen milyen esély alakulhat ki.

Megnézem ugyanezeket a kevésbé esélyes csapatnál is. Ha például egy nála jóval erősebb csapatot nemrég elpáholt idegenben vagy döntetlenre vitt sok góllal (pl. 2:2, 3:3), az már valószínűleg kizárja, hogy tippnek vegyem. De azt is megnézem, hogy a gólarányok hogyan alakulnak, tehát esélyesebb-e a mostani csapat győzni, mint amelyiket legyőzte a gyengébbnek ítélt csapat korábban. Ilyen volt például a hétfői Stabaek 2 meccs, ahol a tabellán utolsó Stabaek 2 döntetlent csinált a második helyen álló Elverummal, méghozzá nem kevés, 3:3 góllal, viszont az Elverum kétszer annyi gólt kapott már, mint a mostani meccsben esélyes Asker, ezért úgy ítéltem meg, hogy az Asker lehet, hogy ugyanúgy rúg 3 gólt idegenben a Stabaek 2-nek, mint az Elverum, de ő nem fog annyit kapni tőlük. (Az eredmény 0:3 lett, tehát szerencsére bejött a tippem.)

Szóval ilyenek mentén hozom meg a döntést. Nehéz ennél pontosabban összeszedni az emberi döntési folyamatot. A lényeg, hogy a meccsek átnézése után kialakul bennem egy érzés, hogy melyik meccs a legesélyesebb és valóban van-e esélye győzni az esélyes csapatnak, vagy nincs? És csak akkor teszem napi tippbe, ha jó esélye van győzni. 

Ahogy azt is így választom ki, ha nincs ajánlat, mert egyik tipp sem eléggé erős. Ez is egy tipp tulajdonképpen, hiszen egy gyenge tippel veszteség van, azt viszont így elkerüljük, és nem kell visszanyerni a veszteséget, hanem másnap mehetünk tovább.

Végül: az elszenvedett vereségeket utólag újra átnézem és beépítem a tudásomba. Például az Aalesund meccsét még egyszer nem venném tippnek, hiszen előtte kikapott, amire azt hittem, csak megbotlott. Legközelebb már nem fogom azt gondolni. Viszont a bukott Haka meccs az tényleg meglepetésmeccs volt, abból nem tudtam mit tanulni, így azt újra beszívnám. De ennyinek viszont meg már bele kell férnie, végül is 1,7 ODDS körül azért már van kockázat és ez nyilván meglátszik majd az eredményeken is.

A gép tehát csak abban segít, hogy leszűri a valóban esélyes meccseket, s ezzel nagy munkát vesz le a vállamról, mert nekem elég már csak a valóban esélyesekre koncentrálni.

Fontos még, hogy az értékelésem teljesen független az ODDS-tól, ezáltal lehetővé teszi, hogy akár az ODDS ellen ítéljem esélyesebbnek a meccset, amilyen a Pitea meccse is volt, mely győzött, vagy a Tenerife, mely döntetlen lett.


Így sem lehet elkerülni persze a meglepetésmeccseket, de ha sikerül ezzel a módszerrel elkerülni a felesleges kockázatokból eredő veszteségeket, az akár még nyereségbe is átbillentheti a mérleget. A cél a minél stabilabb tipp és a minél kevesebb kockázat 1,7 átlag ODDS mellett!

Meglátjuk, lesz-e ennek értelme, mert erre csak a jövő hozhatja meg a választ. Mindenesetre az első 17 tipp adatai biztatóak, a folytatást meg meglátjuk itt: http://tippnyero.blogspot.com/p/blog-page.html

Jó szerencsét! :)

5 megjegyzés:

  1. Nagyon jó cikk :) Látszik, hogy borzasztó sokat agyalsz ezen. Sajnos lehetetlen tisztán matematikai módszerekkel leírni egy meccset, rengeteg az ismeretlen és a váratlan tényező. De az irányt jó lehet és rendkívül nagy várakozással tekintetek az eredmények elé.

    VálaszTörlés
  2. Sajnos igen. A legutóbbi nagyobb bajnokság (talán az EB) után hallottam az egyik bírót panaszkodni, hogy a tévécsatorna határozta meg, hogy mennyi legyen a hosszabbítás egy meccsen. Ez se foci már, ahol a tévén kitöltendő idő számít (ezáltal az eladható reklámfelület), nem a meccs maga.

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok! Koszonom a hozzaszolasokat, es a szurkolast! Nagyon igyekszem, hogy valami nyereseges dolgot kihozzak ebbol. Udv.: Peter

    VálaszTörlés
  4. A fogadoirodak oddsaihoz: szerintem nincs ott semmi machinacio, csak szimpla matematikai kalkulacio a lejatszott meccsek, golok, tabellak alapjan.A valo elet meg felülirja a valoszinüsegeket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Jamie, valóban nem lehet mindegyik meccsről megmondani, de volt pár olyan meccs, amikor az egyértelmű esélyes ellen szavazott a fogadóiroda, és vesztett. Oké, nem volt sok ilyen meccs, de én csak ezeket tudtam nyakon csípni, itt viszont egyértelmű volt, hogy az esélytelenebbnek adott esélyt, és ezzel szerintem megkeverte a fogadókat. 100 százalék biztos vagyok benne, hogy van manipuláció az ODDS-ok beárazása között, vagy ha nincs, akkor direkt nagyolják el, hogy - ahogy írod - az élet felülírja majd, ami nekik jó. Ebből az egészből egy a lényeg: a fogadóiroda ajánlata egyáltalán nem biztos, hogy a valódi esélyeket tükrözi. Néha igen, de néha nem, és ezért fontos tudni jól választani közülük. Üdv.: Péter

      Törlés