2019. augusztus 30., péntek

Megvan az algoritmus, amivel védeni tudom az XT, X2 portfóliók egyenlegét a nagy veszteségektől

Az elmúlt napokban sokat foglalkoztam az Általatok is letölthető inkubátorral, melyben az összes (elsősorban T2 rendszerű) stratégiát tartom. Ennek az a lényege, hogy ebből az inkubátorból emelkednek ki azok a tartósan sikeres stratégiák, melyeket aztán pénzzel is megfogadok, vagyis élesek lesznek, bekerülnek az XT, X2 portfóliókba.

Itt vezettem be a csúfos júliusi bukás  után, hogy színjelöléssel próbálom meg kiszűrni a rossz stratégiákat az XT és X2 portfóliókból, majd visszaengedni a jókat.

Amikor elindultam ezzel, még minden stratégiánál a saját csúcsai között árnyaltan használtam a színjelölést minden meccsnél az azt megelőző 20 meccs találati arányai alapján, de a továbbfejlesztés során a végső változatot már a tapasztalatok birtokában másképp alakítottam ki, mert ez bizony nem mindig nyújtott egyértelmű támpontot. Egyik stratégiánál mást jelentett ugyanis ugyanaz a zöld, vagy épp sárga érték, mint a másiknál.

Az átalakítást azzal kezdtem, hogy megnéztem az átlagos nyerő ODDS-okat mindegyik döntetlen és idegen ellenfogadásos (2-es) stratégiákban, majd ezekből vettem a legkisebb értékeket.

Így született egy minimális döntetlen nyerő ODDS értékem és egy minimális ellenfogadásos ODDS értékem. Vettem ezek reciprokát, amely a találati arányt mutatja.

Ezek nagyjából döntetlennél a 30 százalékos, idegen ellenfogadásnál pedig 25 százalékos találati arányt kívánnak meg. Ha ennél rosszabb a találati arány, akkor biztosan veszteséges a stratégia, ha ennél jobb, akkor nyereséges. Mivel a legkisebb előfordult átlagos ODDS-ot vettem alapul a stratégiák közül, ezért az ennél nagyobb átlagos ODDS-al rendelkező összes többi stratégiánál ennél rosszabb találati arány is megengedhető, de én mindegyiknél mégis ehhez, a leggyengébbhez mérem a teljesítményt, tehát csak kedvező irányba térek el tőle.

A színjelölésekben ezért azt állítottam be, hogy az utolsó meccsre nézve a 30, illetve 25 százalékos találati aránynál 5 vagy több százalékkal jobb, az már árnyalat nélkül a legerősebb zöld legyen, 5 vagy több százalékkal alacsonyabb, akkor pedig már árnyalat nélkül a legerősebb piros. A középérték (tehát a nyereségesség határa) sárga, a többi érték pedig a zöld és a piros közt árnyalt.

Ezzel rögtön, ránézésre ugyanazzal a megszokott színrendszerrel pontosan látható minden stratégia adott teljesítménye: ha zöld és sárga között van a találati arány, akkor jó, ha pedig sárga és piros közt, akkor már rossz.

Mivel ez az érték képes gyorsan ingadozni, ezért létrehoztam a színsáv mellett egy olyan mutatót is, mely az utolsó 20 találati arány átlagát veszi. Itt ugyanazt a színjelölést használom. Az első jelölés jobban ingadozik, de aktuálisabb, míg az átlag színjelölés csak fokozatosabban vált, ezért inkább a trendet mutatja (emelkedik, süllyed, stagnál). Ha mindkettő zöld sávban van, akkor szárnyal egy stratégia, ha pedig mindkettő pirosban, akkor keményen veszteséges.

Lejjebb mutatok majd képet és konkrét példát is, szemléltetésül.

Ezekből megalkottam az algoritmust is, mely a következő:
  • ha az utolsó 20 találati arány és az utolsó 20 átlagos találati arány egyaránt a nyereségesség határának (sárga szín) 90 százaléka alá süllyed, akkor a stratégia leromlott, ki kell venni az XT, X2 portfólióból. A 90 százalék igazából egy kis sávban megengedi a leromlás során a stratégiát a nyereségesség határa alá is bekerülni azzal a reménnyel, hogy hátha visszatér. Ha a nyereségességi határ 90 százaléka alá is leromlik a stratégia, vagyis még tovább romlik, akkor kikapcsolásra kerül.
  • ha az utolsó 20 találati arány és az utolsó 20 átlagos találati arány egyaránt eléri a nyereségesség határát (sárga szín), akkor egy stratégia bekapcsolásra kerül.
  • ha a nyereségesség határa és a nyereségesség 90 százaléka között van a találati arány, akkor be van kapcsolva, ha a sávba lépéskor be volt (azaz süllyedőben van), és ki van kapcsolva, ha a sávba lépéskor ki volt (azaz emelkedőben van). Vagyis emelkedéskor el kell érnie a magasabb szintet, hogy újra be legyen kapcsolva.

Mivel ez az algoritmus mindig az utolsó 20 meccs alapján vonja le a következtetéseket, ezért elég gyorsan képes lesz reagálni majd egy olyan a leromlásra, amely júliusban történt. Ezt a felülvizsgálatot minden héten elvégzem, s mivel az XT, X2 kötéses portfólió, ezért ilyen meccsek elsősorban csak hétvégén vannak, azok számossága miatt.

Vagyis így már egyetlen rossz hétvége után mostantól kiesnek a rossz stratégiák a portfóliókból és nem viszik az egyenleget a további felesleges veszteségekbe.

Ezt egy elég jó rendszernek tartom, mert egyenlegvédelmet ad. Eddig nem volt semmiféle egyenlegvédelem az XT és X2 portfóliókban. Annál mindenképpen többet ad majd tehát, mint a semmi, bár a sokszor kiszámíthatatlanul ingadozó sportfogadásban ennek egyetlen kivédhetetlen mozgása van: ha a stratégiák a veszteségből állandóan felemelkednek arra a szintre, hogy nyereségesek legyenek, és utána amint bekapcsolásba mennek, egyből veszteségbe süllyednek vissza, és az átmeneti sávban tartózkodva veszteséget termelnek.

Persze lehetne ez ellen védekezve ezt a sávot feljebb is tolni, de nem látom nagyon értelmét, mert akkor a feljövő stratégiák sokkal később mennének csak élesbe, és ez egy fontos szempont, épp az ingadozás miatt, másrészt arra, hogy mindig a nyereségesség határáról romoljon le egyből egy stratégia, matematikailag is kicsi az esély (vagy ha mégis, végleg kidobom egy idő után úgyis). Az egy éves múlt sem támasztja ezt alá egyébként. Továbbá már a többször is hivatkozott Botprediction.com oldalon megtanultam, ahol 40 ezer robot dolgozik folyamatosan, és közülük mindig csak a legerősebbeket emelik ki, hogy egy sportfogadási stratégiánál a nyereségesség ingadozása mindenképpen problémát jelent. Ezek a robotok ráadásul nem is az adott mérkőzés esélyei alapján jósolnak, hanem pusztán matematikai esélyek szerint, ezért hosszú távon veszteségesek. Persze mondhatnánk, hogy akkor mindig csak a legnyereségesebb robotokkal dolgozzunk, csakhogy a nyereséges robot - épp a hosszú távon veszteséges volta miatt - jellemzően a csúcson fordul veszteségbe.

Kialakítottam egy rendszert, mely figyelte a robotok felemelkedését, tehát amelyik a csúcs felé tör, hogy ezzel beszálljak a még emelkedő szakaszba, de ezzel sem tudtam nyereséget elérni, mert a robot nem feltétlenül a csúcsig megy el, mielőtt visszafordul, és csak a csúcson, vagy annak közelében nyereséges, vagyis már olyan beszállási ponttól meg kell finanszírozni, ami veszteséges, így végül nem fog nyereséget hozni. Főleg, hogy az ODDS-ok alacsonyak (emlékeim szerint 1,5 körüliek a Tippmixpro.hu-n), a rendszer havidíja pedig 99 euró, azaz 32.500 forint. 2017 nyarán tettem egy elkeseredett, s persze veszteséges próbát velük, aztán kimenekültem a rendszerükből. Minden ötödik tippjük ingyen is elérhető, de szerintem fabatkát sem érnek.

Ezzel szemben nálam 49 128 variáció (azaz jól hangzóan "robot") dolgozik, és ezek valódi esélyeken alapulnak, négy tömeges tipster portál algoritmusát egyidejűleg felhasználva (plusz még néhol a saját rendszeremét is). Ezért nálam nem annyira ingadoznak a "robotok", így lehet számítani arra, hogy amelyik egyszer tartósan is nyereséget termel, az képes a csúcson is maradni.

Bár természetesen nálam is van ingadozás (épp most keseregtem ezen), akárcsak minden sportfogadási stratégiában, azonban ez a színjelölés, illetve ez az automatikusan döntő matematikai algoritmus, melyet ebben a blogbejegyzésben írtam le részletesen, tehát amely ki/és bekapcsolja a stratégiákat a legutóbbi 20 meccsük találati aránya (nyereségessége) alapján, képes lehet jobban is megvédeni a stratégiákat azoktól a jelentősebb veszteségektől, amelyek a múltban előfordultak, ezáltal javítani az egyenleg mélypontokat.

Mutatok három szemléltető példát, de a letölthető inkubátorfájlban láthatjátok az összes éles stratégiánál is ezt a jelölést a munkalapok jobb oldalán.


A nyíllal jelölt BEKAPCSOLVA vagy KIKAPCSOLVA feliratok mutatják az algoritmus pillanatnyi értékelését a stratégiáról, mindig csak a legutolsó tipp sorában. Alatta már nem szabad figyelembe venni a színeket és az értékeket, mert ott már 20 meccsnél kevesebb az utolsó meccs, hiszen az utolsó sorok még üresek.
  1. látható, hogy a 15-ös döntetlen stratégiánál bár a jobban ingadozó utolsó 20 tipp találati aránya, vagyis a bal oldali színoszlop már piros tartományban van, de a jobb oldali fokozatosabban változó átlag még sárga, így a stratégia be van kapcsolva. Majd akkor lesz kikapcsolva, ha ez is tovább süllyed, vagyis az utolsó 20 tipp átlagos nyerési aránya is eléri a 30x0,9=27 százalékos értéket. Ha ez megtörténik, akkor kikapcsolom, és utána el kell majd újra érnie a 30 százalékot mindkét színsávnak, hogy visszakapcsoljam.
  2. a középső T2-101-es döntetlen stratégia most ki van kapcsolva, mert mindegyik érték piros, azaz 25 százalék alatt van a találati arány az utolsó 20 tipp esetében. Ahhoz, hogy visszakapcsoljam, el kell érnie a 30 százalékot mindkét színsávnak. Mint látható, már öt vesztes tipptől mentette volna meg az XT vagy X2 portfóliókat, persze csak ha lett volna belőlük kötésre is felhasználható tippsor.
  3. a jobb oldali, T2-124-es döntetlen stratégia épp most lett kikapcsolva, vagyis az utolsó tippnél, hiszen előtte az átlagos nyerési érték (jobb oldali színsáv) még 30x0,9=27 százalék felett volt. Ez is csak akkor lesz újra bekapcsolva, ha a mindenkori utolsó 20 meccsen legalább eléri a 30 százalékos találati arányt, továbbá ezt eléri majd az átlagban is. Addig megtakarítja az esetleges további veszteségeket.
A T2-101 és T2-124 stratégiák tetején a "18,9 hátravan" és "16,15 hátravan" adatok azt mutatják, hogy a stratégia a története legmélyebb egyenlegpontját érte el a legutóbbi egyenlegcsúcs óta, és most éppen ennyi egyenlő tétnyi veszteségre van a legutóbbi egyenlegcsúcshoz képest. Ez az adat csak a történeti legmélyebb egyenlegcsökkenés szakaszában kerül kijelzésre, és a következő egyenlegcsúcsnál eltűnik. Ez a két érték is - mely bár nem sok egy döntetlen stratégiánál -, azt megmutatja, hogy a stratégia éppen válságban van, tehát most éppen nem érdemes megfogadni a tippjeit. (Egyébként 30 egyenlő tétnyi veszteségig tartok életképesnek egy döntetlen, illetve ellenfogadásos stratégiát. Ha ez alá megy, akkor onnan valószínűleg már nem fog tudni visszajönni, és erre eddig még nem is találtam példát.)

Majd meglátjuk, hogyan muzsikál mindez folyamatosan, hiszen előfordulhat, hogy később ezen is hangolni kell majd, például a veszteségből történő felemelkedéseknél, hiszen ezzel a módszerrel aránylag sok nyertes meccs ilyenkor kimarad. De ez egy darabig most biztosan így marad.

Ezt az - emberi felülvizsgálat helyett mostantól már matematikai algoritmusra épülő - módszert használva, az utóbbi 20 tippjük alapján most már kizárólag nyereséges stratégiák vannak az XT és X2 portfóliókban. Ezt hetente felülvizsgálom, emellett havonta pedig megnézem a teljes 49 128 variációból, hogy akad-e újabb megtáltosodott "robot", hogy azt is bevegyem az inkubátorba megfigyelésre, esetleg - kiváló adottságok esetén - egyből élesbe is.

Tényleg azt remélem, hogy ez a fajta szűrés nagyobb eredményességet hoz majd a jövőben. 

De persze a feloldozó alázat a poszt végéről most sem hiányozhat: a jövőt csak a jóisten/sors ismeri (ki miben hisz). :)

3 megjegyzés:

  1. Barmennyire is segitökesz hajlamu ember vagyok, ezt megsem tettem volna közze.Nemi teszteles utan mar eladhato termek lehet belöle....:)))
    Hajra!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elad6ó annak, aki érti. :)

      Törlés
    2. Kedves Jamie,

      kezdettől fogva nyílt lapokkal játszom, ez a blog tulajdonképpen a naplója annak, hogy sikerül-e legyőzni a fogadóirodát. Nézd meg, honnan indultam, és fogod látni, hogy nagyon sokat dolgoztam együtt tipsterekkel, amire összesen 235 ezer forintot költöttem, és mindegyik kivétel nélkül veszteséges volt. A Tippnyerő tippek kifejezetten ezért születtek, különben boldogan úsznék a más tipsterek adta nyereségemben és eszem ágában sem lenne ennyit szenvedni a PÉNZÉRT.

      Bár én nem állok rosszul május óta, de most épp 103 ezer forintos egyenlegcsökkenésben vagyok a legutóbbi csúcshoz képest, ami azt mutatja, hogy az én módszerem sem kiforrott még, nem lehet vele pénzt keresni.

      Tisztában vagyok vele, hogy többen követnek itt a blogon rendszeresen, és azzal is, hogy olyanok is vannak közte, mint Te, akik inspirációért jönnek fel ide. Ez egy kis közösség, amelyik figyel rám, és én cserébe feladatomnak érzem beszámolni arról, hogy hol állok éppen most a "legyőzhetetlen" fogadóirodával szemben.

      Nem ez a "titkom" az első, hiszen már eddig is felfedtem a Tippnyerő tippek generálásának módját, ezt a munkát további konkrét fájlok megosztásával folytatni is fogom.

      Nem érzem, hogy bármit titkolnom kéne, ha ez tényleg egy "napló" a fogadóiroda legyőzhetetlenségével szemben vívott harcról. Továbbá azt is láthatod, nagyon sokszor bizony benne van az elkeseredettség, a kilátástalanság, a pillanatnyi érzelmek is.

      És legfőképpen: még nem sikerült semmit sem bizonyítanom, a fogadóiroda abszolút nyerésre áll. Ahogy nálam is sziklaszilárd elhatározás, hogy az idei év végén leállok, ha nem leszek nyereséges addigra.

      Hétfőn reggel jelenik meg a posztom arról, hogy mennyi bankrollt számoltam ki az XT és X2 stratégiákra a "valódi" induláshoz.

      Akkor fogom azt érezni, hogy van remény, ha ez összejön. (Eredetileg augusztus 31-re akartam, de olyan veszteségek jöttek, hogy letettem róla, így ez most határidő nélküli cél.)

      Kellemes hétvégét kívánok Neked!

      Üdvözlettel:

      Péter

      Törlés